Bedrijven kunnen mijden van spits stimuleren

AMSTERDAM - Veel werknemers vinden dat hun baas te weinig doet om het rijden in de spits tegen te gaan, hoewel daarmee veel (werk)tijd te besparen is. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Task Force Mobiliteitsmanagement (TFMM). De voorzitter van TFMM, oud-vakbondsvoorzitter Lodewijk de Waal, roept werkgevers op om ''slim werken en slim reizen'' te bevorderen en zelf het goede voorbeeld te geven.

Het rijden in de spits kan verminderd worden door aanpassing van werktijden, telewerken, carpoolen of maatregelen om gebruik van fiets of openbaar vervoer te stimuleren. Uit het onderzoek van Blauw Research blijkt dat gemiddeld 44 procent van de werknemers wel eens gebruikmaakt van de mogelijkheid om ''slim te werken en te reizen.'' Vooral jongere werknemers vinden dat dit minder gebeurt dan ze eigenlijk willen.

Mensen die er regelmatig gebruik van maken, reizen per maand gemiddeld 596 kilometer in de spits en de reistijd die zo bespaard wordt, wordt voor een derde besteedt aan werk.

Het ''ingesleten patroon'' om van negen tot vijf uur achter het bureau te zitten, moet worden doorbroken, vindt Lodewijk de Waal. Nu geeft nog slechts 7 procent van het topmanagement en 17 procent van de leidinggevenden onder die toplaag het goede voorbeeld. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden