Plus

Bedrijfsleven blijft spekkoper na behoud dividendbelasting

Grote en kleine bedrijven profiteren van het behoud van de dividendbelasting. De winstbelasting daalt verder. De oppositie wil het geld liever aan andere doelen geven.

Premier Mark Rutte stelt dat de dividendbelasting blijft doordat met Unilever de eerste 'testcase' mislukteBeeld ANP

De winstbelasting voor bedrijven zou, zo was in het regeerakkoord afgesproken, dalen van 25 naar 21 procent. Dat wordt 20,5 procent, al blijft het 25 procentstarief een jaar langer gehandhaafd.

Het lagere tarief voor winsten tot 200.000 euro, waar het midden- en kleinbedrijf relatief het meest van profiteert, gaat al wel vanaf volgend jaar stapsgewijs van 20 naar 15 in plaats van de al geplande 16 procent.

De extra lastenverlichting is mogelijk doordat het kabinet definitief afziet van de afschaffing van de dividendbelasting. De 1,9 miljard euro die daarmee was gemoeid, komt in zijn geheel ten goede aan het bedrijfsleven en is volgens minister-president Mark Rutte bedoeld om het investerings- en vestigingsklimaat te versterken.

Overwinning vieren
Hij verwacht hiervoor meer handen op elkaar te krijgen dan voor de omstreden dividendmaatregel. "We hebben gezocht naar een goed pakket voor het bedrijfsleven dat meer draagvlak heeft," aldus Rutte. Volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën zorgt het nieuwe plan bovendien voor meer groei.

Het kabinet komt daarnaast ook bedrijven tegemoet die veel kennismigranten in dienst hebben, zoals ASML, NXP en Philips. Hoogopgeleide en goedbetaalde buitenlanders die hier komen werken, hebben nu nog acht jaar lang recht op de expatregeling, waardoor zij 30 procent van hun salaris belastingvrij kunnen krijgen.

Het kabinet wil deze regeling nog steeds verkorten van acht naar vijf jaar, maar biedt de groep mensen voor wie dit recht daardoor al in 2019 of 2020 stopt, een handreiking: zij profiteren er nog twee jaar extra van.

In het linkse kamp wordt de draai van Rutte over de dividendbelasting als een overwinning gevierd. De handhaving van de dividendbelasting is volgens GroenLinksleider Jesse Klaver vooral te danken aan het aanhoudende parlementaire oproer en niet aan het besluit van Unilever om maar niet naar Rotterdam te verhuizen.

15%

Het lage tarief voor winsten tot 2 ton gaat in stapjes van 20 naar 15 procent.

"Een jaar lang strijden en oppositievoeren werkt," jubelt Klaver. Ook SP-leider Lilian Marijnissen claimt het oppositionele succes. "Door sommigen werd gezegd dat het niet zou lukken, maar als je samen opstaat is alles mogelijk."

Cadeaubon
Premier Mark Rutte houdt het erop dat hij is teruggekomen van het besluit om de dividendbelasting af te schaffen omdat in het geval van Unilever de eerste 'testcase' mislukte.

Ook nu nog houdt hij staande dat de dividendmaatregel 'verdedigbaar' is, al erkent hij dat het maatschappelijk draagvlak nooit kwam. "Dat moet ik gewoon toegeven." Dat hij als pleitbezorger tot het laatste uur beschadigd uit de strijd komt, dat is maar zo, stelt de premier: "Mijn baan is een verzameling krassen."

Toch is Rutte nog niet van de oppositie af. Hoewel het geen verrassing is dat de 1,9 miljard euro nu bij het bedrijfsleven terechtkomt, maken partijen van links tot rechts gehakt van die keuze. 'Ongelooflijk' noemt PVV-leider Geert Wilders het besluit om het geld niet aan 'de burger' ten goede te laten komen.

Linkse partijen hadden liever gezien dat de uitgaven aan de publieke sector werden verhoogd. "Dit geld moet naar de Nederlanders: politie, militairen, zorg en onderwijs," aldus PvdA-leider Lodewijk Asscher. Rutte III blijft volgens hem 'de pin­automaat van het bedrijfsleven'. Klaver stelt dat het bedrijfsleven een 'cadeaubon' heeft gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden