Bedrijfsarts onder toezicht gesteld

Bedrijfsartsenpraktijk Viaene in Goes is onder verscherpt toezicht gesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Volgens de IGZ is er 'een groot aantal tekortkomingen in de praktijkvoering'.

De bedrijfsarts gaat volgens de inspectie zijn boekje te buiten door ook buiten zijn deskundigheidsgebied te werken, de onderzoeken die hij doet staan niet in verhouding met wat hij wil weten en hij kiest niet voor de minst belastende methode van onderzoek doen voor zijn cliënten.

De arts liet bijvoorbeeld onderzoeken overdoen die anderen al hadden gedaan en maakte handgeschreven dossiers. Maar zijn handschrift zou zo onleesbaar zijn dat wanneer hij afwezig is, de verdere zorg voor zijn cliënten niet gewaarborgd kan worden. Ook zou hij de richtlijnen voor het opstellen van dossiers niet respecteren.

Daarnaast zou hij diagnoses hebben gesteld terwijl een bedrijfsarts dat helemaal niet hoort te doen. Hij hoort zich hierover te laten informeren door de andere behandelaars van zijn cliënten.

Twee meldingen van mensen en de uitspraken van het Centraal en Regionaal Tuchtcollege waren aanleiding voor de ondertoezichtstelling. Van de tuchtcolleges kreeg de arts een berisping, een waarschuwing en een voorwaardelijke schorsing van 3 maanden opgelegd. Na de uitspraken van de tuchtcolleges zou de bedrijfsarts geen verbeteringen hebben aangebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden