Bedrijf achter festivals als Amsterdam Kookt en Craft failliet

13 BV, het bedrijf achter populaire festivals als Amsterdam Kookt en Craft, is failliet. Alle aangekondigde evenementen zijn geannuleerd.

13 BV., het moederbedrijf van onder meer Amsterdam Kookt, is failliet.Beeld Hoogvorst Photography

Dat bevestigen verschillende betrokkenen aan Het Parool.

Onder moederbedrijf 13 vallen behalve Amsterdam Kookt en CRAFT onder andere festivals als Damaris en Nederland Kookt.

Alle afgekondigde festivals, zoals Amsterdam Kookt op 5, 6 en 7 mei in het Olympisch Stadion, 2, 3 en 4 juni in het Oosterpark en 4, 5 en 6 augustus op de NDSM-Werf, gaan niet door.

In een bericht aan zakenrelaties laten de mensen achter het bedrijf weten: 'Tot onze grote spijt en teleurstelling moeten wij u mededelen dat wij noodgedwongen per direct de activiteiten van 13 BV en haar dochterondernemingen (o.a. CRAFT Festival, Damaris BV, Amsterdam kookt) moeten staken. Na een lange strijd zijn wij tot de conclusie gekomen dat er geen andere mogelijkheid is, dan zelf faillissement aan te vragen."

Het bedrijf zegt dat er alles aan gedaan is om de evenementen door te kunnen zetten.

'Maar het mocht helaas niet baten. We zijn er van bewust dat u als relatie hierdoor mogelijk gedupeerd wordt. Wellicht zijn er kosten of afspraken gemaakt die betrekking hebben op een van de evenementen. Wij bieden onze oprechte excuses hiervoor aan. Wij hebben er tot het laatste moment in geloofd, maar zijn nu op een punt gekomen waarop wij noodgedwongen moeten opgeven. Deze week wordt het faillissement aangevraagd voor de diverse BV's.'

Zomerstorm
Het bedrijf is volgens betrokkenen de klap van 25 juli 2015 niet te boven gekomen, toen door een zware zomerstorm verschillende festivals waren gecanceld, waaronder Craft en Damaris.

13 had daardoor veel extra kosten. Daarnaast werden de tickets doorgeschoven naar 2016, waardoor ook dat jaar veel kosten werden gemaakt terwijl er weinig geld binnenkwam.

Ook andere tegenslagen en de opkomst en groeiende populairiteit van andere foodfestivals zouden ervoor hebben gezorgd dat de financiering voor 2017 niet rondkomt en het bedrijf niet anders kan dan de stekker uit de onderneming te trekken.

Reactie eigenaar
"Het is heel vervelend, en dan druk ik me nog zacht uit," zegt eigenaar Rob van der Molen. "Voor de buitenwacht leek het misschien alsof het heel goed ging, maar we hadden het al langer moeilijk. We hebben een paar goede festivals gehad, maar ook tegenslagen, naast dat de Kookt-festivals gratis waren en dus duur. Om een voorbeeld te geven: vorig jaar stopte het kassasysteem er tijdens de eerste dag mee, dat was op 5 mei. Toen zijn we heel veel omzet misgelopen. En de storm in juli 2015 en de festivals die daardoor waren gecanceld, dat was ook een drama."

Toen Craft ook noodgedwongen moest verhuizen van het NDSM-terrein naar Geestmerambacht, bij Alkmaar, bleef de belangstelling en de kaartverkoop uit. Dat was de druppel.

Hoe nu verder? Van der Molen weet het ook nog niet. "We hebben wel schulden, maar geen schokkende bedragen waardoor crediteuren in de problemen komen. We zijn op tijd gestopt. We hadden ook door kunnen gaan, maar wilden niet het risico nemen op nog meer problemen. En nu? Ik heb geen idee, dit is nieuw voor mij. Er wordt een curator aangesteld; ik laat het over me heen komen."

Lees ook: Bootfestival Ship Happens nóg een jaar uitgesteld

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden