Update

Bedreigers Sylvana Simons beklagen zich over willekeur

Een trainingspak, een witte coltrui boven een vale spijkerbroek, kale koppen. Maar ook een man in keurig pak met dito kapsel.

Marcel Wiegman
Sylvana Simons arriveert woensdagochtend bij de rechtbank in Zuid. Beeld anp
Sylvana Simons arriveert woensdagochtend bij de rechtbank in Zuid.Beeld anp

Woensdagochtend begon het grote verzamelproces wegens belediging en bedreiging van politicus Sylvana Simons in de Amsterdamse rechtbank. In het eerste cluster vier (relatief jonge) mannen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste 60 uur werkstraf of 30 dagen cel tegen deze vier. Het OM hoopt dat van de straf een preventieve werking uitgaat ten aanzien van het maatschappelijk debat.

Het OM laat weten een punt te willen maken: tot hier en niet verder. Op de publieke tribune kijkt Simons uiterlijk onbewogen toe.

Beledigingen en bedreigingen
Wouter van der S. (33) uit Gorinchem, gehuld in grijze hoodie, schreef op Facebook: 'Zulke mensen moeten gewoon uit de weg geruimd worden'.

Bouke van der K. (42) uit Rotterdam schreef: 'Een ontzettend leuk en gezellig kinderfeest beledigen, bedriegen en PROBEREN te vermoorden he. Sylvana Banana ... dat zullen we je betaald zetten. Als je zou weten hoe breed en diep die woede is die je veroorzaakt hebt, dan zou je rap je koffers gaan inpakken'.

En: 'Sylvana: Het Surinaamse neuksletje van die drie andere DENK-Pieten, een Marokkaan en twee Toerken'.

Jason D. (24) uit Maasdam liet op Facebook ('Jason Afca') weten: 'Die moet je samen met Peter R, Prem en die nicht Quincy aan de galg hangen'. De voorbeeldige Anne Pieter A. (37) uit Leiden ('Anne of Macedon) deelde met de wereld: 'Afschieten dat wijf'.

De verdachten beklaagden zich woensdagochtend tegenover de rechter over willekeur: waarom zij en niet die duizenden anderen die hun beledigingen over het internet uitstrooien? Waar is die selectie eigenlijk op gebaseerd?

Niet gevoelig
Volgens Het OM ging het om uitspraken waarin geweld of geweld in combinatie met racisme een rol speelden. De rechtbank toonde zich niet gevoelig voor de bezwaren.

Woensdag en donderdag staan 22 verdachten terecht voor belediging en bedreiging van de Surinaams-Amsterdamse politicus en tv-presentator, die eerst met Denk en, na zich te hebben afgesplitst, met haar eigen partij Artikel 1 tevergeefs een zetel in de Tweede Kamer probeerde te veroveren.

Vooral haar pleidooien tegen Zwarte Piet lijken veel kwaad bloed te hebben gezet.Veel mannen van middelbare leeftijd, één vrouw. Ze komen uit het hele land. Vanochtend het cluster opruiing, morgen de clusters discriminatie en belediging. Veel: (boom)apen, stront, Zwarte Pieten en oprotten naar je eigen land.

Sylvana Simons en Ian van der Kooye arriveren bij de rechtbank. Beeld anp
Sylvana Simons en Ian van der Kooye arriveren bij de rechtbank.Beeld anp

Compositiefoto
'Doe maar lekker aangiften janker domme zweet kut sylvana simons pleur op uit nederland zeik wijf trek een plasticzak over je rotkop en stik!!' De jongste is een jongen van 15 uit Veendam, die vanwege zijn minderjarigheid vanmiddag achter gesloten deuren wordt gehoord.

De oudste is 72: Ferdinand R. uit Kwintsheuvel die schreef: 'als je niets bent, moet je je ook niets verbeelden ga lekker terug naar die klapperboom waar je bent uitgevallen'.

Woensdagmiddag staat in een aparte zitting Marcel K. (37) uit Kudelstaart terecht die op de internetsite Dailymotion.com onder meer de beruchte compositiefoto plaatste van een opgehangen man waarover het portret van Simons was geplakt.

Hem hangt een maximale gevangenisstraf van twee jaar wegens bedreiging boven het hoofd.

Zie ook: Sylvana Simons gaat nog dagelijks gebukt onder bedreigingen

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden