Bedreigde raadsleden doen zelden aangifte

Ondanks een verdubbeling van het aantal raadsleden dat zich weleens bedreigd voelt, blijft het aantal aangiften laag. In september 2015 werd 13 procent bedreigd, nu geldt dat voor 26 procent. Slechts één op de vijf van de bedreigde raadsleden doet aangifte.

redactie
Slechts één op de vijf raadsleden doet aangifte Beeld anp
Slechts één op de vijf raadsleden doet aangifteBeeld anp

Dat meldt vakblad Binnenlands Bestuur op basis van een onderzoek van het Perikles Instituut, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de Vertrouwenslijn. De stijging komt vooral door de mogelijke komst van asielzoekerscentra.

In de zes grote steden komt het nog veel vaker voor dat raadsleden te maken hebben met agressie, bedreiging, intimidatie en geweld. Ruim tweederde van de raadsleden geeft aan één of meerdere incidenten te hebben meegemaakt, maar van deze groep doet ook slechts eenvijfde aangifte.

Bij verbale agressie en scheldpartijen via social media wordt meestal geen aangifte gedaan. Vernieling van persoonlijke spullen is voor de meesten wel een reden om naar de politie te stappen. Bij bedreiging van familieleden doet 80 procent aangifte. In vier gemeenten werden raadsleden bedreigd door collega's.

Onbegrip
Volgens EenVandaag stuiten raadsleden die wel aangifte doen, vaak op onbegrip bij de politie. Zowel agenten als de gemeenten zouden niet goed weten hoe ze om moeten gaan met raadsleden die melden dat ze bedreigd worden.

Raadsleden die voor 2002 al actief waren doen 40 procent vaker aangifte dan mensen die later in de raad kwamen. Een belangrijke reden om geen aangifte te doen, is dat leden zich daar niet veilig bij voelen.

De Nederlandse Vereniging van Raadsleden hield eerder dit jaar een enquête onder 2600 respondenten. Daaruit bleek dat 7 procent van de gemeenteraadsleden overweegt te stoppen vanwege de agressie waarmee ze te maken krijgen. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk riep toen op om in alle discussies het verstand erbij te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden