Bedreigde politica dient motie in: 'Ik moest zelf slachtofferhulp zoeken'

Begin september ontving bestuurscommissielid Münire Manisa een poederbrief. Ze viel nadien in een zwart gat, mede omdat er geen protocol bestaat voor bedreigde lokale politici en zij nooit op eventuele bedreigingen was voorbereid.

Bien Borren
PvdA-bestuurscommissielid in Nieuw-West Münire Manisa ontving in september een poederbrief Beeld Linda Stulic
PvdA-bestuurscommissielid in Nieuw-West Münire Manisa ontving in september een poederbriefBeeld Linda Stulic

Om in de toekomst te voorkomen dat een van de bijna honderd andere bestuurscommissieleden in het duister tasten na een dreigement, dient ze woensdagavond een motie in. Manisa wil dat het stadsbestuur een thema-avond over veiligheid organiseert.

Ze is zelf door schade en schande wijzer geworden, zegt Manisa. Het PvdA-bestuurscommissielid in Nieuw-West ontving in het najaar van 2016 verschillende bedreigingen en een poederbrief aan haar adres. Die vrijdagmiddag in september zat ze uren vast in haar kantoor. Pas nadat het poeder ongevaarlijk bleek, werd het pand vrijgegeven.

Meer dreigementen
Manisa vond zichzelf terug in een voor haar totaal onbekede situatie. "Mijn eerste reactie was destijds een bericht op Facebook te plaatsen om steun in mijn omgeving te zoeken, maar dat moet je blijkbaar dus juist níet doen. Door ruchtbaarheid aan het incident te geven, is de kans groot dat je meer dreigementen aan je adres kan verwachten."

Dat de politica geen weet had van wat wel en niet verstandig is wanneer sprake is van dreiging komt door het feit dat ze als bestuurscommissielid nooit is voorbereid op dit soort situaties.

Slachtofferhulp
"Voor gemeenteraadsleden is een compleet draaiboek opgesteld. Zij weten precies wie hun contactpersoon is en van wie ze slachtofferhulp kunnen verwachten. Ik tastte volledig in het duister. Dankzij snel optreden van de burgemeester, stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud en PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman voelde ik me geborgen," zegt Manisa. "Zonder hun steun weet ik niet of ik ooit weer aan het werk was gekomen. Maar soepel verliep de nasleep van de ontdekking van die poederbrief niet. Ik heb uiteindelijk zelf via Google iemand gevonden die mij slachtofferhulp kon bieden."

Dat er voor bedreigde bestuurscommissieleden überhaupt geen protocol bestond, zorgde voor veel verbazing bij Manisa. "Wij stellen ons volledig beschikbaar aan de stad, het zou fijn zijn als lokale politici Amsterdam achter zich kunnen vinden op de momenten waarop die steun zoveel betekent." Naar aanleiding van haar ervaringen, is het stadsbestuur inmiddels bezig met het opstellen van een protocol.

Handreiking
"Die ontvangen we binnenkort en dat is fijn." Maar het is niet genoeg, zegt Manisa. "We zouden er veel baat bij hebben als vanuit de gemeente wordt stilgestaan bij onze veiligheid. Binnenkort krijgen we een tweede avond volledig in het teken van integriteit, maar het zou ook fijn zijn als een thema-avond over veiligheid wordt georganiseerd. Niet alleen in Nieuw-West maar in alle stadsdelen van Amsterdam."

Woensdagavond dient Manisa een motie in - 'een handreiking aan het stadsbestuur' - waarin ze de stad vraagt op korte termijn een avond te organiseren over de veiligheid van bestuurscommissieleden. "Zodat Amsterdamse lokale politici veilig hun werk kunnen doen en dat ze ook in situaties waarin ze zich onveilig voelen, voorbereid zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden