'Bedenker Arena' wil stad desnoods in brand steken

De 83-jarige Dick Terlingen, oud-voorzitter van de Stichting Sportstad Amsterdam, moet volgende week voor de rechter verschijnen na een serie ernstige bedreigingen, aan het adres van onder anderen burgemeester Eberhard van der Laan. Terlingen eist minimaal zeshonderd miljoen euro van de gemeente.

Luchtfoto van de Amsterdam ArenA Beeld anp
Luchtfoto van de Amsterdam ArenABeeld anp

De bejaarde voormalige projectontwikkelaar en makelaar voert al sinds eind jaren tachtig een verbeten strijd tegen een kongsi van banken, verzekeraars en de gemeente, die hem bij de bouw van de Amsterdam Arena voor honderden miljoenen euro's zou hebben bestolen.
De talloze juridische procedures die Terlingen voerde, leverden nauwelijks iets op. Om voor de laatste keer bij de rechter een podium te krijgen, bedreigde hij de Orde van Advocaten en burgemeester Eberhard van der Laan.

'Ik heb in mijn keuken een groot slagersmes en in alle rust deel ik u mee dat ik de deken van de Orde van Advocaten overhoop zal steken,' schreef Terlingen in juni 2014.

In 2012 had hij al gedreigd het stadhuis met explosieven te slopen en de Arena met de grond gelijk te maken. 'Denkt u werkelijk dat ik er moeite mee heb de hele stad in brand te steken?'

De brieven stuurde Terlingen, voormalig voorzitter van de Amsterdamse Vereniging van Bouwbedrijven en oud-vicevoorzitter van werkgeversorganisatie NVOB, naar burgemeester Van der Laan, minister-president Mark Rutte en tal van overheidsinstanties. 'Als u mij arresteert, moet u mij voor de rechter brengen. Dan zal mijn advocaat aantonen dat de gemeente mij voor zeshonderd miljoen euro heeft bestolen.'

Bedreigingen
Behalve de brieven legde Terlingen ook een pakketje, bestaande uit een schoenendoos met daarin een baksteen en wat oude kranten, in de parkeergarage op het Beursplein. De volgende keer zou het een echte bom zijn, waarschuwde hij.

De kern van het verhaal dat Terlingen volgende week zal houden, als hij voor de bedreigingen voor de rechter komt, draait om de opdracht die hij eind jaren tachtig van de gemeenteraad kreeg om te onderzoeken hoe de gemeente een nieuw stadion kon laten bouwen. Volgens Terlingen bedacht hij de constructie, de locatie en het exploitatiemodel van de Arena. Zelfs de financiering kreeg hij rond, 'met een geniaal plan'.

Maar de gemeente besloot Terlingen af te zetten als voorzitter van de Stichting Sportstad Amsterdam, de projectgroep voor de bouw van het stadion, waarin ook wethouders en vertegenwoordigers van banken zitting namen. Hij werd gewipt uit jaloezie en hebzucht, denkt Terlingen.
De gemeente ging met zijn plannen aan de haal, vindt Terlingen, waardoor hij een enorme winst misliep. Totale schadepost: zeshonderd miljoen euro, een bedrag dat wat hem betreft kan oplopen tot drie miljard euro.

Het ietwat onsamenhangende verhaal van Terlingen rept over geheime afspraken, corruptie en oplichting door de gemeente, maar dát Terlingen vreemde dingen heeft meegemaakt, is duidelijk.

Nooit veroordeeld
Zo werd hij in 1997 door een gewapend arrestatieteam van zijn bed gelicht voor een omvangrijke hypotheekfraude. Nog geen jaar later besloot justitie Terlingen niet te vervolgen. De zaak betekende niettemin het einde van het honderd jaar oude aannemingsbedrijf van de familie Terlingen. Daardoor moest ook de rechtszaak tegen de gemeente over de Arenakwestie worden gestaakt.

Toen Terlingen voor de laatste serie bedreigingen bij de rechter-commissaris verscheen, besloot die hem veertig dagen in voorlopige hechtenis te houden, omdat plotseling een veroordeling wegens zware mishandeling van advocaat Dion Bartels op zijn strafblad bleek te staan. Dat blijkt aantoonbaar onjuist te zijn: daar is Terlingen nooit voor veroordeeld. Wel voor bedreiging van Bartels overigens, die volgens Terlingen zijn zaak had verkocht.

Justitie zoekt uit hoe de veroordeling op Terlingens strafblad terecht is gekomen. Terlingen hoopt bij de strafrechter dan eindelijk gelijk te krijgen, maar die kans lijkt klein te zijn. De rechter zal toch vooral antwoord willen krijgen op de vraag waarom een hoogbejaarde man dreigt 'de hele stad in brand te steken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden