Bedden vluchtelingen razendsnel geregeld

Vluchtelingen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een plek om te slapen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie had met spoed gevraagd om 750 bedden. Binnen een paar uur waren 2000 slaapplekken geregeld.

Vluchtelingen komen aan in de Jaarbeurs Beeld ANP
Vluchtelingen komen aan in de JaarbeursBeeld ANP

Zo stelden Rotterdam en Roosendaal elk 250 bedden beschikbaar. De tijdelijke bedden zijn nodig omdat de opvangplekken niet op tijd klaar zijn. Momenteel komen elke dag ongeveer zevenhonderd vluchtelingen Nederland binnen. Om die toestroom bij te houden, moet per dag ongeveer één opvanglocatie worden geopend.

Amsterdam wil in totaal 1500 vluchtelingen onderbrengen en stelt daarom panden van de gemeente beschikbaar, zoals sporthallen in Osdorp en Oost. Vanuit de noodopvang moeten de mensen naar een gewoon onderkomen gaan. 'We hopen dat deze opvang enkele weken nodig is', aldus burgemeester Eberhard van der Laan.

Groningen maakte donderdag bekend dat er een tijdelijke noodopvang komt voor maximaal 550 mensen in de buurt van het Martini Ziekenhuis. Groningen is met het COA ook in gesprek over het realiseren van twee asielzoekerscentra in de stad. Den Haag geeft zevenhonderd mensen met een verblijfsvergunning een onderkomen. Die mensen wonen nu nog in asielzoekerscentra. Als zij kunnen verhuizen, komt er plek vrij voor nieuwkomers.

Google
Den Haag heeft nog niet besloten of er ook opvang komt voor die nieuwe vluchtelingen. Bij Nijmegen is donderdag begonnen met de opbouw van een tentenkamp in natuurgebied Heumensoord. Daar komen 3000 vluchtelingen uit Syrië, Eritrea, Afghanistan en Irak. 'Binnen twee weken verwachten we de eerste bewoners. De nood is hoog, er is grote behoefte aan fatsoenlijke slaapplekken', liet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. In de afgelopen maand hebben Nederlanders een half miljoen euro gedoneerd aan Cordaid Mensen in Nood.

De organisatie zegt dat ze in een normale maand de helft krijgt. Het geld gaat naar hulp voor vluchtelingen in Griekenland, Servië en Kroatië en aan opvang in de regio. Grote bedrijven zetten zich ook in voor de vluchtelingen. Zo roept zoekmachine Google mensen op geld te doneren. De internetgigant belooft de eerste 5 miljoen euro te verdubbelen. Ook reiswebsite Tripadvisor, investeringsbank Goldman Sachs, taxidienst Uber en automaker Audi komen in actie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden