Bed, bad en brood in Amsterdam zeker tot oktober

Uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen zeker tot 1 oktober van dit jaar terecht in de twee bed-, bad- en broodvoorzieningen in Amsterdam.

Tegenstanders van het bed-bad-broodakkoord demonstreren op het Spuiplein in Den Haag. Beeld anp
Tegenstanders van het bed-bad-broodakkoord demonstreren op het Spuiplein in Den Haag.Beeld anp

De gemeente waarborgt met deze 'sobere nachtopvang' de humanitaire ondergrens en voorkomt dat de uitgeprocedeerde asielzoekers op straat gaan rondzwerven, zegt ze.

In Amsterdam zijn op dit moment twee gebouwen waar uitgeprocedeerden tussen 17.00 en 09.00 uur terechtkunnen. De voorziening in de Schuitenhuisstraat in Nieuw-West heeft 75 bedden, waarvan elke nacht zo'n zeventig gebruikt worden. De gemeente verwacht dat de maximale capaciteit snel bereikt wordt en ook de tweede locatie, een voormalige GGZ-kliniek in Walborg in Buitenveldert, in gebruik wordt genomen. Omwonenden van de laatste is per brief gezegd dat dat waarschijnlijk binnenkort gebeurt. Hier is ruimte voor zestig mensen.

Overlast
Om te voorkomen dat de asielzoekers overlast veroorzaken voor de buurt, is het voor hen verboden overdag in de directe omgeving te blijven rondhangen. Ze krijgen een kaartje om met het openbaar vervoer van en naar de opvang te reizen.

'De ervaring met opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers is dat deze personen geen overlast veroorzaken,' schrijft de gemeente in de brief aan de omwonenden.

Beperkt aantal weken
Het kabinet besloot twee weken geleden dat alleen nog maar in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven een BBB-voorziening mag zijn. Bovendien mogen de uitgeprocedeerde asielzoekers er maar een beperkt aantal weken zijn en moeten zij meewerken aan terugkeer naar hun land van herkomst.

Het kabinet moet echter nog afspraken maken met de gemeenten over hoe het beleid er precies uit gaat zien en ook de Raad van State buigt zich nog over het aanbieden van opvang voor de uitgeprocedeerden.
Burgemeester Eberhard van der Laan zei vorige week op AT5 dat het akkoord dat VVD en PvdA landelijk sloten, niet uitvoerbaar is voor Amsterdam, omdat er altijd een groep is die weigert mee te werken aan terugkeer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden