Bed-bad-broodcrisis begint weer de kop op te steken

Een rechtszaak zet het conflict over bed, bad en brood voor illegale asielzoekers weer op de agenda. Een jaar geleden scheerde de coalitie langs de rand van de afgrond, maar VVD en PvdA wendden met een bezweringsformule een kabinetsval af.

Klaas Dijkhoff reageert op de uitspraak van de Raad van State over het aanbieden van Bed-bad-broodopvang aan een uitgeprocedeerde asielzoeker in november 2015. Beeld anp
Klaas Dijkhoff reageert op de uitspraak van de Raad van State over het aanbieden van Bed-bad-broodopvang aan een uitgeprocedeerde asielzoeker in november 2015.Beeld anp

Cynisch bijeffect van de immense vluchtelingenstroom vanuit Syrië: niemand heeft het meer over de bed-bad-broodcrisis.

Geen woord meer over het zwaar bevochten compromis tussen PvdA en VVD over de opvang van de illegalen die hier wonen en maar niet uitgezet kunnen worden. Geen crisis meer in de lucht.

Toch is het gevaar niet geweken. Vrijdag precies een jaar geleden redden Mark Rutte en Diederik Samsom het kabinet met hun akkoord om illegalen voortaan op zes plekken op te vangen. De PvdA redde zo de opvang, de VVD kreeg als 'wisselgeld' dat men bed, bad en brood kreeg op voorwaarde dat het 'voor een beperkt aantal weken' zou zijn. En dat er gewerkt zou worden aan uitzetting naar land van herkomst.

Vergetelheid
Maar exact een jaar later ligt er nog geen akkoord met de gemeenten, die het moeten uitvoeren. Niet dat ze daar bij de PvdA en VVD wakker van liggen, zegt een coalitiebron. "Dit was voor beide partijen een akkoord dat de kou uit de lucht haalde, maar we verschillen nog steeds van mening, dus niemand rouwt erom dat het in de vergetelheid geraakt is."

Grootste conflict is dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (en vooral zijn VVD) een maximaal aantal weken opvang wil bieden. De gemeenten waarmee de deal moet worden gesloten zijn, net als de PvdA, veel coulanter: bij de illegaal moet rustig het idee rijpen dat hij terug moet naar eigen land.

Politieke angel
Noemenswaardige onderhandelingen met de gemeenten dateren dan ook alweer van oktober. Bij haast lijkt niemand gebaat: veel gemeenten zijn gewoon doorgegaan met opvang en de politieke angel is eruit.

Maar donderdag diende bij de Raad van State een rechtszaak die alle onderhandelingen weer op zijn kop kan zetten. Vraag in die zaak is of de gemeente Amsterdam bevoegd is om uitgeprocedeerde asielzoekers opvang te geven.

"Amsterdam is vooruitgelopen op het bestuursakkoord dat er nog niet ligt," zegt asieladvocaat Pim Fischer. "Als de rechter de stad terugfluit, dan moet de overheid kijken wie er nu precies verantwoordelijkheid draagt voor de illegalenopvang."

Tekenend voor het belang: het ministerie en de gemeente Amsterdam vaardigden donderdag een negental juristen af naar de verder anonieme zitting.

Advocaat Pim Fischer met asielzoekers die onderdak, voedsel en kleding eisten in juli 2015. Beeld anp
Advocaat Pim Fischer met asielzoekers die onderdak, voedsel en kleding eisten in juli 2015.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden