Bed-bad-brood is geen optie voor deze groep, wat dan wel?

Tien uitgeprocedeerde asielzoekers die op last van de dokter 24-uursopvang nodig hebben, dreigen per 1 juli op straat te komen staan. De gemeente gaat hun zaken bekijken, zeiden medewerkers woensdag tijdens een hoorzitting.

Momenteel verblijven de tien asielzoekers in Daalwijk, een flat in Zuidoost, waar 24-uursopvang wordt verzorgd door het Leger des Heils. Beeld ANP
Momenteel verblijven de tien asielzoekers in Daalwijk, een flat in Zuidoost, waar 24-uursopvang wordt verzorgd door het Leger des Heils.Beeld ANP

Pim Fischer, de advocaat van de tien uitgeprocedeerden (drie vrouwen en zeven mannen), zei juridische stappen te gaan ondernemen als zijn cliënten daadwerkelijk per 1 juli geen onderdak meer krijgen. De tien verblijven nu nog in Daalwijk, een flat in Zuidoost, waar de opvang wordt verzorgd door het Leger des Heils.

Ze mogen daar niet blijven, omdat de gemeente voor maximaal een jaar opvang wil verzorgen en dat jaar voor deze tien nu afloopt. De uitgeprocedeerden komen onder andere uit Somalië, Afghanistan en Sierra Leone.

Akkoord blijft uit
De gemeente zei 'niet verplicht te zijn' tot opvang, maar dat dit een taak voor het Rijk is. Vertegenwoordigers zeiden verwacht te hebben dat er in het afgelopen jaar een landelijk bestuursakkoord tussen het Rijk en de gemeenten gesloten zou worden voor de opvang van vreemdelingen. Tot op heden is dat akkoord uitgebleven.

De tien uitgeprocedeerden vallen per 1 juli tussen alle bestaande procedures in, zei advocaat Fischer. Opvang in een bed-bad-broodlocatie (bbb) is geen optie, omdat de tien in een 24-uursopvang moeten verblijven, wat een bbb niet biedt. Een andere mogelijkheid is opvang in Ter Apel.

Daar is wel 24-uursopvang, maar vreemdelingen moeten er meewerken aan een vertrek uit Nederland. De cliënten die zich meldden in Ter Apel werden er weggestuurd, zei Fischer, omdat zij - zoals in zeker één geval - aantoonbaar niet terug kunnen naar hun land van herkomst, maar het ook niet duidelijk is waar ze dan heen moeten.

Medische klachten
De tien uitgeprocedeerden lichtten woensdag hun zaak toe. Meerderen deden dat in het Nederlands. Ze stelden hier al jaren te wonen. Iedereen vertelde medische klachten te hebben die het fysiek of mentaal niet mogelijk maken overdag op straat te zijn. Meerderen zeiden depressief te zijn en in Daalwijk te willen blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden