Plus

Beau van Erven Dorens presenteert 5 Jaar Later: 'Ik voel me de koning te rijk'

Beau van Erven Dorens had in 2017 een topjaar. Met The Amsterdam Project liep hij net de Nipkowschijf mis, maar als presentator van RTL Summer Night kreeg hij veel lof. Nu is hij presentator van 5 Jaar Later, na Jeroen Pauw.

Beau van Erven Dorens: 'Jeroen vond het natuurlijk niet leuk dat zijn programma naar RTL ging.' Beeld ANP KIPPA
Beau van Erven Dorens: 'Jeroen vond het natuurlijk niet leuk dat zijn programma naar RTL ging.'Beeld ANP KIPPA

"Ik voel me de koning te rijk in deze rol," zegt Beau van Erven Dorens genoeglijk. Hij is net onderweg naar Hugo Borst voor de opnames van het laatste interview voor 5 Jaar Later.

Nadat bekend werd dat de NPO het interviewprogramma ging afstoten, was RTL er als de kippen bij om 5 Jaar Later, dat door Jeroen Pauw werd gepresenteerd, over te nemen.

Van Erven Dorens: "Dat is natuurlijk een heel stomme zet geweest van de NPO. Jeroen vond dat natuurlijk ook niet leuk, maar intussen heeft hij zijn format (Pauw is eigenaar van het programma via zijn productiebedrijf TVBV) wel doorverkocht aan RTL. Echt somber hoeft ie dus niet te zijn."

Pauw is, een tikkie incestueus toch wel, in de eerste aflevering van dinsdagavond ook de gast die terugblikt op een interview van jaren geleden.

"Vijftien jaar geleden heeft Daphne Bunskoek, destijds zijn vriendin, hem geïnterviewd. Daar kijken we samen naar. Jeroen gaat helemaal open. Over zijn tijd met Paul Witteman, maar hij vertelt bijvoorbeeld ook waarom hij nooit vader is geworden. Dat zijn in mijn ogen toch vaak interessantere onderwerpen dan het zakelijk succes."

Jesse Klaver
Met de overdracht van het programma van de NPO naar RTL ging ook de schatkist met eerder opgenomen interviews mee. Daardoor zijn veel van de gesprekken waarop Van Erven Dorens terugblikt met zijn gasten (onder anderen Jesse Klaver, Bram Moszkowicz en Linda de Mol) afgenomen door Pauw.

"Het mooie van het format is dat de gasten eerlijk vooruit durven te kijken, zonder meteen te worden afgerekend. Vijf jaar geleden was Jesse Klaver een mannetje van 26 dat net een paar jaar in de Tweede Kamer zat."

"Hij zegt met zijn reebruine ogen tegen Jeroen: 'Over vijf jaar ben ik fractievoorzitter van GroenLinks.' Nu zit hij op het Binnenhof in de kamer die eerst nog van PvdA-fractieleider Diederik Samsom was. Zo snel kan het gaan."

Met Klaver praat Van Erven Dorens ook over het klappen van de formatie. "Tijdens de formatie verloor hij ook zijn moeder. Een dag na de begrafenis zat hij weer aan de formatietafel. Dat zijn bijzondere momenten om op terug te kijken."

Waar het eerste interview met Klaver inderdaad netjes vijf jaar geleden is, dateren andere interviews van langer geleden. Zo werd het eerste gesprek met Hugo Borst acht jaar geleden opgenomen, toen hij klaar was met televisie na diverse ontploffingen aan tafel van Studio voetbal. "Hugo wilde niet meer op tv. Nu hij weer meer in beeld is met zijn acties voor de ouderenzorg doet hij toch mee. Daar ben ik erg blij mee."

Verder verschilt het programma volgens Van Erven Dorens weinig van de variant zoals die bij de publieke omroep werd uitgezonden. "Er zitten natuurlijk wel reclameblokken in, maar dat kan het programma hebben."

Met 5 Jaar Later begint 2018 voor Van Erven Dorens prettig, zegt hij, na een voor hem ook al voorspoedig verlopen 2017.

Hij maakte Beaufort, met daklozenprogramma The Amsterdam Project liep hij op een haar na de Nipkowschijf mis en als presentator van RTL Boulevard en met name RTL Summer Night kreeg hij veel waardering. Hier en daar werd zelfs gespeculeerd over een definitieve overname van RTL Late Night, dat met Tan als anchor is weggezakt.

Goed luisteren
"Dat wordt zo vaak gezegd, maar het is helemaal niet aan de orde. Voor mij was die periode onwijs leerzaam en ik ben er met veel plezier ingedoken om het vak van interviewer te leren. Goed luisteren, niet alleen maar zelf lullen. Dat komt nu ook weer van pas."

Het is overigens nog allesbehalve zeker dat Van Erven Dorens Tan komende zomer weer zal vervangen in een zomervariant van RTL Late Night. "Mijn twee oudste zonen worden dit jaar 17 en ik heb afgelopen jaar ontzettend veel gewerkt. Er komen ook nog allemaal nieuwe dingen aan, waar ik te zijner tijd wel mee naar buiten kom. In dat volle schema kan ik me voorstellen dat ik dit jaar in de zomer gewoon lekker op vakantie wil met mijn familie."

5 Jaar Later, dinsdagavond en komende weken op dinsdag 22.30 uur, RTL 4.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden