PlusMijn Amsterdam

Beau Schneider: 'Ras-Amsterdammers zie je steeds minder'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: acteur Beau Schneider.

Kim van der Meulen
Beau Schneider: 'Van slechte bediening word ik echt woedend. Ik betaal voor service' Beeld Tammy van Nerum
Beau Schneider: 'Van slechte bediening word ik echt woedend. Ik betaal voor service'Beeld Tammy van Nerum

Mijn buurt

"Als Hagenees voelde Amsterdam altijd ver weg, maar sinds 2008 kwam ik er vaker: voor de opnames van de jeugdserie Spangas, omdat ik naar de toneelschool ging en omdat mijn stiefvader er woonde - ik heb zelfs nog even bij hem op zolder gewoond, op het Minervaplein in Zuid. Dat ik juist in deze buurt een huis kocht, vlak bij het Olympiaplein, kan dan ook geen toeval zijn: ik ken de buurt goed en de ruime, rustige straten hebben iets Haags. Ik voel me er thuis."

Museum

"Ik kijk graag naar kunst op een plek die geen museum is: Yellowkorner, een fotowinkel op het Singel. Vooral het werk van fotograaf Slim Aarons vind ik prachtig: hij heeft het Amerikaanse jetsetleven in de jaren tachtig vastgelegd. In mooie, zachte kleuren zie je mensen die een fantastisch leven leiden aan het zwembad. Het heeft iets warms, iets rustgevends. Ik heb een klein werk van hem en wil nog eens een groot exemplaar aan de muur hangen."

Fotowinkel Yellowkorner Beeld Tammy van Nerum
Fotowinkel YellowkornerBeeld Tammy van Nerum

Ergste horeca-ervaring

"Ik had ooit een Valentijnsdate in een Asian fusion-restaurant in de buurt van het Olympisch Stadion. Binnen twee minuten vroegen vier chagrijnige serveersters of we al besteld hadden, daarna moesten we drie kwartier wachten op de eerste gang en na een uur kwam de tweede. Van slechte bediening word ik echt woedend: ik ben een avond uit en betaal voor service, dus ik verwacht dat ik vriendelijk geholpen word. Hoe de date afliep? We zijn twee jaar samen geweest."

Plek om te sporten

"Ik sport sinds kort bij Fit20 op de Zuidas. Het idee: twintig minuten sporten is genoeg voor de hele week. Je voert op een langzaam tempo enorm zware oefeningen uit op heftige apparaten met een coach naast je. Het is bedoeld voor zakenlui die geen tijd hebben om lang te sporten. En types als ik, die na een lange werkdag geen zin hebben om anderhalf uur aan de gewichten te hangen. Na afloop ben ik gesloopt, maar ook snel weer bij zinnen."

Geheim adresje

"Kringloopwinkel Ari op de Overtoom wordt gerund door een zorgeloos type met een Amsterdams accent - zo'n ras-Amsterdammer die je jammer genoeg steeds minder ziet. Ari's koopwaar staat tot ver buiten op de stoep uitgestald, maar als je je door die jungle van spullen heen worstelt, vind je de gaafste dingen: vintage radio's en meubels die je voor zo'n lage prijs niet kunt laten staan. Ik heb een zwak voor design en probeer de mooie spulletjes er altijd tussenuit te vissen."

Kringloopwinkel Ari Beeld Tammy van Nerum
Kringloopwinkel AriBeeld Tammy van Nerum

Theater

"De Stadsschouwburg heeft iets magisch. Het is dé plek voor toneel, midden in de stad, en mijn ouders (Eric Schneider en Will van Kralingen, red.) hebben er vaak op het podium gestaan. Ik heb er nog maar één keer gespeeld, tijdens mijn stage, en zou dat graag nog vaker willen doen."

Park

"Als het lekker weer is en ik tijd heb, ga ik graag mountainbiken in het Amsterdamse Bos. Op vaste plekjes stop ik dan even om met vrienden te bellen of gewoon even de verte in te kijken. Heel ontspannend."

Dieren in Amsterdam

"Mijn poes komt bij de Poezenboot vandaan. Ze heet Lady - zo heette ze al en ze was al een jaar, dus ik wilde haar geen andere naam geven. Nu sta ik dus als man van 1,94 meter in de achtertuin 'Lady! Lady!' te roepen. De buren kijken me weleens vreemd aan."

De Poezenboot Beeld Tammy van Nerum
De PoezenbootBeeld Tammy van Nerum

Wil niet dood gevonden worden

"Toen ik nog bij Goede Tijden, Slechte Tijden werkte, kwam ik op weg naar de studio weleens langs troosteloze plekken als metrohalte Strandvliet. Veel metrostations in ­Zuidoost zijn kleine, verlaten plekjes. Heel treurig."

Restaurant

"Restaurant Zuid, van Michiel van der Eerde, is een ontzettend fijne plek. Het eten is waanzinnig goed, van een simpel kippetje tot een chique ceviche. Mijn favoriet: gepocheerd ei met zalm en spinazie."

Gepocheerd ei met zalm en avocado van restaurant Zuid Beeld Tammy van Nerum
Gepocheerd ei met zalm en avocado van restaurant ZuidBeeld Tammy van Nerum

Uitgaan

"Ik ben regelmatig te vinden in theater­cafés, zoals De Smoeshaan en Weber, waar ik geheid anderen uit het vak tegenkom. Als ik juist anoniem met iemand wil bijkletsen, ga ik graag naar The Hoxton op de Herengracht. Je zit er op Chesterfield-achtige banken, de bediening is goed en de pinot noir moet je zeker proberen."

Beste plek om te ontspannen

"De Hortus is een waanzinnige plek om tot rust te komen. Ik kom er om toneelstukken in te lezen of audities voor te bereiden. Dat doe ik achterin, waar de bankjes staan waar weinig mensen langslopen. Ik moet echt eens een abonnement nemen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden