Beatrix Ruf nieuwe directeur van het Stedelijk

De Duitse Beatrix Ruf wordt de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum. Zij volgt Ann Goldstein op die eind vorig jaar vertrok. Ruf is nu nog directeur van de Kunsthalle Zürich. Wel is ze vanaf vandaag al direct betrokken bij het Stedelijk om uiteindelijk in november fulltime in dienst te treden.

Rob Rombouts
null Beeld Robin de Puy
Beeld Robin de Puy

De naam van Ruf (in 1960 geboren in het Duitse Singen, Baden-Württemberg) zong al langer rond. Bij het afscheid van Goldstein, eind november, werd die bijna stellig verkondigd. Ze zou zelfs al Nederlands aan het leren zijn. Begin december wilde Ruf echter nog niets bevestigen.

De raad van toezicht van het Amsterdamse museum roemt Rufs oog voor kwaliteit en voor jong talent, haar uitgebreide netwerk en het herkenbare, radicale en zelfverzekerde programma dat zij neerzette in de Kunsthalle in Zürich.

Voorzitter Alexander Ribbink: 'We zijn ervan overtuigd dat Beatrix Ruf, met haar internationale ervaring, de beste keuze is voor het Stedelijk Museum en voor de bezoekers. Zij beschikt over het unieke vermogen om kunstenaars, verzamelaars, de markt en de publieke sector met elkaar te verbinden, en weet heel goed te werken in en met de stad. Zij brengt een hedendaags geluid en zal daarmee het museum verder de 21ste eeuw in brengen.'

Volgens het museum staat Ruf de afgelopen vijftien jaar bekend als één van de meest invloedrijke figuren in de internationale kunstwereld. Het Amerikaanse tijdschrift Art Review plaatst 'haar al jaren in de hoogste regionen van de Power Top 100 - in 2013 op nummer zeven'.

Rufs zwakke punt zou echter zijn dat ze nog geen ervaring heeft met het leiden van een groot museum met een collectie. Ruf zegt in en verklaring 'zeer vereerd te zijn, en ook geroerd'. Het Stedelijk is volgens haar een museum dat 'ons laat zien hoe te leven in het nu en hoe de toekomst kan worden gebouwd op traditie'.

Acht kandidaten
Ruf bleef over na gesprekken met acht kandidaten. Ze zal vanaf vandaag direct betrokken zijn bij het beleid. De komende maanden zal zij 'haar intrek nemen in het museum en in Amsterdam'. Vanaf 1 november is ze fulltime in dienst en vormt ze met Karin van Gilst de directie.

Ruf werd geboren in Duitsland, maar ging voor haar studies naar Zwitserland en Oostenrijk. In Zürich studeerde ze psychologie, etnologie en kunst- en cultuurwetenschappen en in Wenen deed ze het conservatorium. Daarna werkte ze als curator, choreografe en critica. Van 1998 tot 2001 was ze directeur van het Kunsthaus in de Zwitserse stad Glarus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden