Beatrix mijdt netelige kwesties

ANKARA - Koningin Beatrix heeft in haar tafelrede op de eerste dag van het staatsbezoek aan Turkije zorgvuldig netelige kwesties vermeden.Geen woord over de Armeense genocide, zoals onder meer door de VVD was gevraagd, niets over de weerstand tegen de Turkse toetreding tot de Europese Unie of de rechten van de Koerden. De vorstin beperkte zich tot het onderstrepen van de goede betrekkingen. Ook prees ze Turkije voor de vele inspanningen in Navo-verband.

Koningin Beatrix en haar adviseurs hebben rekening gehouden met de overgevoeligheid van de Turken voor openlijke kritiek uit het buitenland. Achter de schermen, in privégesprekken, is discussie mogelijk, maar voor het oog van de camera en bij een staatsbanket passen vermaningen niet. De boodschap was daarom positief. ''De in Nederland levende bevolkingsgroep van Turkse afkomst, is in toenemende mate geïntegreerd in onze samenleving.''

''Succesvolle jonge Turkse Nederlanders zijn in tal van beroepen en op vele plaatsen in onze maatschappij te vinden: ondernemers, studenten, docenten en politici, om slechts enkele voorbeelden te noemen. Mede hierdoor zijn goede relaties ontstaan tussen Turken en Nederlanders op een groot aantal gebieden,'' aldus de koningin.

Ze herinnerde aan de Nederlandse rol bij het begin van de onderhandelingen met de EU over toetreding van Turkije, en voorspelde dat de Turken in de nabije toekomst nog 'veel obstakels' op hun weg zullen vinden. De Turkse president Ahmet Sezer prees die eerlijke opstelling van 'vriend en bondgenoot' Nederland.

Hoewel in Ankara zelf van het historische (het eerste in de geschiedenis) staatsbezoek niets is te merken, buitelden Turkse fotografen en cameraploegen gisteren over elkaar heen om de voetstappen van Beatrix en vooral van de hoogzwangere prinses Máxima te registreren. Dat leverde direct bij aankomst op het vliegveld van Ankara nogal wat opstootjes op. Tijdens de inspectie van de erewacht later bij het presidentieel paleis stak Willem-Alexander zijn vrouw even een helpende hand toe, maar verder doorstond Máxima de krachttoer goed.

Volgens de Turkse televisie worden speciaal voor haar ambulances en medici achter de hand gehouden, maar de RVD zegt dat er geen extra voorzorgsmaatregelen zijn genomen.

Aan 'waterprins' Willem-Alexander was gisteren ogenschijnlijk ook gedacht, want de kinderen van de staatsbasisschool Saban Diri zongen uit volle borst, en in goed Nederlands, 'twee emmertjes water halen'. In het gedrang op het schoolplein kon het koninklijk gezelschap het nauwelijks horen, maar duidelijk was dat de kinderen wekenlang hadden geoefend.

Het schoolbezoek was de enige vrolijke noot op de eerste dag van het vierdaagse bezoek, die verder volstond met officiële verplichtingen zoals de kranslegging bij het graf van de Turkse 'vader des vaderlands' Atatürk en bezoeken aan president, premier en parlement, waar ze met applaus werd ontvangen.

Het koninklijk gezelschap heeft zich vandaag gesplitst. Koningin Beatrix gaat in Kayseri praten met remigranten, terwijl het prinselijk paar in gesprek gaat met Nederlandse en Turkse jongeren.

Zie ook www.royalblog.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden