Update

BBC-verslaggever in massamoordplek al-Qubeir: 'Geur van verbrand vlees'

Waarnemers van de Verenigde Naties zijn er vandaag tijdens een tweede poging in geslaagd om de Syrische plaats te bereiken waar woensdagavond een nieuwe massamoord is gemeld.

Redactie
Een Syrische man breng een gewond meisje naar een ambulance van het Rode Kruis in de Syrische hoofdstad Damascus. Beeld AFP
Een Syrische man breng een gewond meisje naar een ambulance van het Rode Kruis in de Syrische hoofdstad Damascus.Beeld AFP

Dat meldde Paul Danahar, een verslaggever van de BBC die met het team meereisde. Bij de eerste poging gisteren werden de waarnemers beschoten.

Via zijn Twitteraccount vertelde hij hoe al-Qubeir er uit ziet. 'Voor mij ligt een stukje van hersenen, in de hoek ligt een plas gestold bloed. Een van de twee grootste huizen op de heuvel in Qubeir is verwoest door brand. De stank van verbrand vlees is nog steeds erg sterk. De VN heeft nog geen mensen gevonden.'

De waarnemers arriveerden in een konvooi vanuit Damascus. Volgens de BBC-verslaggever checkt een voorhoede de veiligheid in de plaats voordat de andere waarnemers komen.

Woensdag zijn minstens 78 mensen vermoord in het dorpje al-Qubeir, een soennitische enclave in een alawietische regio. Volgens de eerste berichten hadden Syrische militairen het dorp omsingeld, waarna milities de plaats binnengingen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon sprak met de Veiligheidsraad een dag na het bloedbad in al-Qubeir. Volgens de VN-voorman zijn er aanwijzingen dat het Syrische leger het dorp omsingelde waarna de barbaarse slachting plaatsvond waarbij tientallen mensen werden gedood.

Een man in het Syrische dorp al-Qubeir heeft gisteren gezegd dat daar een heleboel mensen zijn vermoord. 'Ik zag de verbrande lijken van kinderen, vrouwen en meisjes in het veld. Ik zag iets wat je je niet kan voorstellen. Het was een afgrijselijke slachting. Mensen werden doodgeschoten en verbrand', zei de man telefonisch tegen het Franse persbureau AFP.

'Uiterst gespannen situatie'
De humanitaire situatie in Syrië wordt steeds slechter. Dit zegt het Internationale Comité van het Rode Kruis. 'De situatie is momenteel uiterst gespannen, niet alleen in Houla, niet alleen in Hama, maar in veel, veel plaatsen verspreid over het land', zei woordvoerder Hicham Hassan.

Hassan refereerde met name aan de situatie in de noordelijke stad Idlib en omgeving, in buitenwijken van de hoofdstad Damascus, in de oostelijke provincie Deir el-Zour en de kustregio Latakia.

Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, ontmoet vandaag VN-gezant Kofi Annan om te bespreken hoe de situatie in Syrië opgelost kan worden. Ze gaan onderzoeken hoe ze het regime van de Syrische president Bashar Assad verder onder druk kunnen zetten of een andere manier om het dodelijke geweld te stoppen.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden