BBC nodigt extreem rechts uit

BNP-frontman Nick Griffin zal worden uitgenodigd voor Question time. Foto EPA

In Groot-Brittannië ligt de BBC onder vuur. De staatsomroep heeft deze week bevestigd dat Nick Griffin, de leider van de extreem rechtse partij BNP, wordt uitgenodigd voor een optreden in het politieke programma Question time. Het politieke debatprogramma Question time is sinds 1979 te zien op de BBC, maar zelden zal een optreden van een gast van tevoren zoveel stof hebben doen opwaaien.

Nick Griffin, de leider van de extreem rechtse British National Party, is door de Britse staatsomroep uitgenodigd te verschijnen in Question time. Jaren heeft de BBC geprobeerd de BNP zoveel mogelijk te negeren, maar aan dat cordon sanitaire komt nu een einde.

Volgens de BBC heeft de partij, opgericht in 1982, bij de lokale en Europese verkiezingen in juni aangetoond over een 'nationaal electoraat' te beschikken. De partij behaalde 6,2 procent van de Britse stemmen en mocht voor het eerst twee Europarlementariërs aanwijzen, een daarvan is Griffin. Bovendien wist de partij in verscheidene gemeenteraden, waaronder Londen, zetels te behalen.

''Wij zijn verplicht alle politieke partijen die bij de electorale commissie geregistreerd staan en niet in strijd met de wet handelen, gelijk te behandelen,'' liet een woordvoerder van de BBC weten.

De beslissing heeft tot geschokte reacties geleid. Critici vrezen dat de BNP - die van mening is dat Groot-Brittannië 'vol' is - het televisieoptreden zal gaan gebruiken om hun xenofobe programma te promoten en het optreden Griffin zal sterken in zijn pogingen om de partij salonfähig te maken.

''Het is absurd de BNP de ruimte te geven op televisie. Dat is hoe Hitler aan de macht kwam en deze mensen hebben hetzelfde doel,'' snoof Labourparlementariër John Mann. ''Dit is weer dat typische BBC-intellectualisme dat ze zo nodig zendtijd moet geven.''

De grote oppositiepartijen, de Conservatieven en de Liberaal-Democraten zien wel voordelen. Het geeft ze de mogelijkheid om en plein public de stellingen van Nick Griffin en de BNP onderuit te halen. Parlementariër Danny Alexander van de Liberaal-Democraten: ''De BNP bestaat uit een stelletje racistische schurken, maar de beste manier om ze te bestrijden is de confrontatie met ze aan te gaan.''

Regeringspartij Labour dreigde in eerste instantie het programma compleet te boycotten, maar lijkt nu toch overstag te gaan. Officieel beraadt de partij zich nog op een standpunt. Ook verschillende Labourpolitici zien dit als een kans om de BNP aan te pakken. De extreem rechtse partij heeft de laatste jaren de meeste winst geboekt in districten die voorheen Labourbolwerken waren, zoals de Londense voorstad Barking.

Labourparlementariër Dennis MacShane wijst echter op de opkomst van Jean-Marie Le Pen en het Front National in de jaren tachtig in Frankrijk. 'Elke keer dat Le Pen verscheen in het Franse equivalent van Question time, won hij in de peilingen en vlogen de andere partijleiders elkaar in de haren,' schrijft hij in een opiniestuk in The Guardian.

Vast staat dat de opkomst van de BNP en andere kleine partijen zoals de Groenen en het rechtse UK Independence - beide nooit geboycot door de BBC - vooral te danken is aan de toenemende impopulariteit van de grote drie. Volgens recente peilingen kunnen Labour, de Conservatieven en de Liberaal-Democraten nu rekenen op 85 procent van de stemmen, in 1997 was dat nog 97 procent.

De BNP zelf heeft verheugd gereageerd op het besluit. ''Dit is goed nieuws. Question time is altijd een vrijplaats geweest voor kritiek op de BNP. Nu zullen we eindelijk in staat zijn te antwoorden op deze aanvallen. We zijn blij dat de BBC zich aan zijn eigen regels houdt.''

Lovende woorden voor de BBC van een partij die in het verleden regelmatig de staatsomroep bekritiseerde omdat deze vergeven zou zijn van de communisten. ''Goede patriotten zouden moeten weigeren kijk- en luistergeld te betalen,'' zei Griffin ooit.

De BBC verdedigt ondertussen zijn beslissing en zegt niet van plan te zijn erop terug te komen. ''We discussiëren vaak over wie we aan tafel uitnodigen voor Question time, maar geen enkele politieke partij kan ons voorschrijven wie we wel of niet mogen uitnodigen,'' aldus BBC's politieke adviseur Ric Bailey.

Maar de kritiek blijft aanhouden. 'Een BBC-camerman heeft onlangs een nieuw soort reuzenrat in de jungle van Papoea-Nieuw-Guinea ontdekt. Wordt die nou ook uitgenodigd voor Question Time?' schreef een boze lezer in The Independent. (VINCENT SMITS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden