Plus

Baywatch in het Sloterparkbad voor 'mooiste zomerbaan'

In het Sloterparkbad deden 62 sollicitanten er alles aan geselecteerd te worden als strandwacht voor de Waddeneilanden. Dertig mogen er maar door. 'Dit is de mooiste zomerbaan die je kunt hebben.'

Marloes de Moor
De kleding voor de strandwachten wordt gepast, zodat straks de juiste maat beschikbaar is. Beeld Dingena Mol
De kleding voor de strandwachten wordt gepast, zodat straks de juiste maat beschikbaar is.Beeld Dingena Mol

"Het waait héél hard! De storm slaat tegen de ramen! Over drie minuten komt de windhoos. Opschieten!" gilt Caloe van Dijk met opengesperde ogen. Ze zwaait met haar armen. Een enkeling beziet de schreeuwende instructrice met een aarzelend lachje, want hoezo storm in dit zweterige leslokaaltje van het Amsterdamse Sloterparkbad?

Maar de meesten van de 62 sollicitanten die de aanlokkelijke zomerbaan van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) willen binnenslepen - strandwacht op een van de Waddeneilanden - gaan ernstig mee in de gespeelde paniek. Ze zijn koortsachtig in de weer met het afdekken van een raam en het sjouwen met spullen, alsof ze echt op een Noordzeestrand zijn waar het noodweer in alle hevigheid toeslaat.

Rentest
Het is de ideale zomerbaan. In dat stoere geel met rode tenue over het strand paraderen, mensen helpen en misschien wel redden en je een zomer een held uit Baywatch of de Australische realityserie Bondi rescue voelen. Daarbij een marktconform salaris krijgen voor een zesdaagse werkweek, een reiskostenvergoeding en gratis veerboottickets. En verblijven op of bij het strand in groepsaccommodaties, waar ze overigens wel zelf moeten zorgen voor eten en drinken.

Om door de selectie te komen moeten de kandidaat-strandwachten vierhonderd meter zwemmen binnen acht minuten, een persoonlijk gesprekje voeren met een KNRM-medewerker, een samenwerkingsopdracht doen en een rentest van 800 meter volbrengen. "Uiteindelijk zijn er ongeveer dertig kandidaten over die mogen deelnemen aan de zesdaagse opleidingsweek op Vlieland. Als ze die goed doorlopen, krijgen ze een internationaal erkend Beach Lifeguard-diploma," zegt Linde Jelsma van KNRM Lifeguards. De strandwachten gaan van 18 juni tot 18 september voor minimaal vier weken aan het werk op Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog.

De selectiedagen zijn er sinds 2010. Toen werden de bewaakte strandposten op de Waddeneilanden ingevoerd, waardoor in de zomermaanden opgeleide lifeguards nodig zijn. Elk jaar hebben vooral studenten daar belangstelling voor, omdat zij in deze periode vrij zijn.

Arnout Beentjes (21) weet al vanaf zijn achttiende dat hij strandwacht wil worden. "Ik wilde dat eerst in Australië doen, omdat ik gefascineerd was door Bondi rescue. Later dacht ik: waarom niet in Nederland? Het is echt iets voor mij. Ik ben graag buiten en dol op zwemmen."

16 banen in 8 minuten
Beentjes heeft zojuist de samenwerkingsopdracht gedaan. Daarin kwam aan de orde waar je als strandwacht zoal mee te maken krijgt: van het organiseren van een open dag tot hoe te het handelen in een noodsituatie.
Riemert Moleman, hoofd operationele dienst van de KNRM, houdt tijdens deze opdracht op een lijst bij hoe iedereen zich gedraagt. "Ik let op hoe ze functioneren in een team, of ze voldoende samenwerken, of ze de leiding nemen of juist anderen volgen. Wie houdt het overzicht en wie gaat dingen delegeren?"

Het spannendste onderdeel van de selectie is voor de meesten het zwemmen. De deelnemers moeten vierhonderd meter - zestien banen - zwemmen in acht minuten. Wie te langzaam is, valt meteen af. Twee jongens verlaten met moedeloze tred het zwembad, hun capuchon ver over hun doorweekte haren getrokken. Voor hen is het voorbij. Een andere jongen slaat vinnig een handdoek over zijn schouder en beent naar de kleedhokjes. Bemoedigende woorden als 'Zonde, man. Helaas joh. Balen,' gaan langs hem heen.

De sollicitanten moeten in acht minuten zestien banen trekken - vierhonderd meter in totaal. Dat lukt lang niet iedereen. Beeld Dingena Mol
De sollicitanten moeten in acht minuten zestien banen trekken - vierhonderd meter in totaal. Dat lukt lang niet iedereen.Beeld Dingena Mol

"Soms zijn mensen zó teleurgesteld, tot tranen aan toe," zegt Alien Wiersma (23) die vorig jaar voor het eerst als lifeguard op Ameland werkte. "Zij willen zó graag dat ze keihard trainen om het jaar erop binnen de tijd te kunnen zwemmen."

Veel sollicitanten hebben affiniteit met zwemmen en doen al aan waterpolo of wedstrijdzwemmen. Ze maaien hun gespierde armen geroutineerd en soepel door het water. Anderen strijden moeizamer in schoolslag - met rode wangen, het natte haar plat op het voorhoofd en in hun blik een lichte wanhoop als ze het niet binnen die acht minuten dreigen te redden.

Zonder kleren
Dat de motivatie zo groot is, kan Wiersma zich maar al te goed voorstellen. "Dit is de mooiste zomerbaan die je kunt hebben. Ik heb vorig jaar een geweldige tijd beleefd op Ameland en ga dit jaar weer. We sliepen op het strand; als je wakker werd, deed je de deur open en zag je de zee. Maar het werk is natuurlijk het allerleukste. Je leert om in een team te werken en samen tot een oplossing te komen."

Wiersma maakte vooral kleine dingen mee: mensen die ernstig zonverbrand waren, een blaar hadden of een kleine wond. Het spannendste moment was die keer dat ze een hoopje kleren langs de vloedlijn aantroffen. "We hebben overal gezocht en waren bang dat die persoon in het water lag. Uiteindelijk bleek hij in de duinen te zijn. Vraag me niet wat hij daar deed zonder kleren, maar wij waren allang blij dat hij veilig was," zegt ze lachend.

Flexibele drijver
Het aantal levensreddende handelingen op de Waddeneilanden is volgens Linde Jelsma de laatste jaren afgenomen. "We hebben vorig jaar geen verdrinkingen gehad. Dat komt natuurlijk deels doordat de stranden nu door professionele lifeguards worden bewaakt. Toch blijft water een risico, ook op de eilanden. Wij zorgen er dan ook voor dat de strandwachten goed zijn voorbereid."

KNRM-lifeguards weten na hun opleiding hoe ze moeten omgaan met een rescuetube, een zachte, flexibele drijver aan een band die ze om hun middel dragen en waarmee ze een drenkeling aan de kant kunnen trekken. Ze worden ook getraind in het gebruik van een rescueboard, een speciale surfplank waarmee het slachtoffer uit het water kan worden gehaald, en een reddingswaterscooter. Jelsma: "Als de reddingsactie te groot is, schakelen we ook politie, ambulance, brandweer en de KNRM-reddingsboten in."

Demi Moss (18) solliciteert niet om deze zomer als Pamela Anderson over het strand te huppelen. "Ik wil mensen graag een fijne en beschermde vakantie bezorgen."

Zeegroene ogen
Aan de kant van het zwembad staat Nick Cleintuar (20), student technische informatica. Hij heeft net als Moss binnen de acht minuten gezwommen, en dat terwijl hij die nacht pas om vijf uur in bed lag. "Ben je dan nog uit geweest?" vraagt Moss verbaasd. Cleintuar haalt nonchalant zijn schouders op: "Ja. Maar dit ging goed, dus zo veel maakt dat niet uit."
Cleintuar doet aan wedstrijdzwemmen en wil ook reddingszwemmen leren. "Mijn vader raadde me dit aan. Het staat goed op je cv als je sportief bent en in een team kunt werken. Het lijkt mij ook een erg leuke vakantiebaan." Over twee weken horen de sollicitanten of ze door zijn. Dan kunnen ze snel daarna aan de opleiding beginnen.

Student tandheelkunde Jeffrey van der Krogt (20) wil graag leren wat hij in een noodsituatie moet doen. Dat is toch het mooiste van het werk. "Hoe ik bijvoorbeeld een drenkeling uit zee moet redden of mensen kan helpen die verbrand zijn in de zon."

Het kost weinig moeite je Van der Krogt - zeegroene ogen, een kraakheldere lach en een gespierd lichaam - voor te stellen op en zandstrand, omringd door meisjes die zich vrijwillig hebben laten verbranden. Hij hoopt dat hij op Terschelling terechtkomt. Iedere sollicitant mag een voorkeur opgeven, maar of die gehonoreerd wordt, hangt af van de roosters. "Op Terschelling komen veel jongeren," zegt Van der Krogt. "Die tieners drinken te veel, gaan dan in zee - dat soort dingen." Een glinstering in zijn ogen: "Dan heb je tenminste wat te redden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden