Bayer: let goed op met medicijn Avelox

DEN HAAG - Het antibioticum Avelox heeft bijwerkingen die dodelijk kunnen zijn. Duizenden artsen en apothekers worden vandaag in een brief door fabrikant Bayer daarvoor gewaarschuwd.Wereldwijd zijn dertien mensen overleden. In Nederland, waar Avelox sinds 2000 op de markt is, kon het middel niet in verband worden gebracht met sterfgevallen.

In de bijsluiter van het middel, met als werkzame stof moxifloxacine, worden blaasvormige huidreacties en leverfalen al als 'mogelijk levensbedreigende' bijwerkingen genoemd.

Avelox wordt meestal in tabletvorm voorgeschreven. Bij ziekenhuisopnames wordt het middel via het infuus toegediend. In Nederland gaan jaarlijks tienduizenden mensen met een recept voor Avelox naar hun apotheek.

De mogelijk levensbedreigende bijwerkingen van het middel, die bij een evaluatie van alle neveneffecten aan het licht kwamen, zijn ernstig genoeg om een waarschuwing rond te sturen aan alle huisartsen, verpleeghuisartsen, long- en KNO-artsen. Dat heeft Bayer na overleg met Europese en Nederlandse geneesmiddelenautoriteiten en de Inspectie voor de gezondheidszorg besloten.

In deze brief wordt de artsen gevraagd iedere bijwerking die in verband met het middel kan worden gebracht, te melden. Ook adviseert Bayer alle patiënten te stoppen met de behandeling met Avilox als zich symptomen mochten voordoen van huidreacties en leverfalen, zoals geelzucht of donkere urine.

Of het middel van de markt moe worden gehaald, is volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen niet nodig. ''Het middel mag volgens de richtlijnen toch al alleen worden voorgeschreven als het absoluut noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor ernstige bacteriële infecties als chronische bronchitis, longontsteking en ernstige voorhoofdsholteonsteking,'' aldus een woordvoerster van het College. ''De belangrijkste boodschap is dat het merendeel van de patiënten er veel baat bij heeft.''

Zij zegt met nadruk dat patiënten niet zonder overleg met hun arts met de antibioticakuur moeten stoppen.

Avelox is wereldwijd sinds 1999 op de markt en is tientallen miljoenen keren voorgeschreven. In een farmacologisch rapport over het antibioticum, in 2003 opgesteld door de Commissie Farmaceutische Hulp, blijkt dat het middel de goedkoopste is in zijn soort. Volgens de commissie werkt het middel niet beter dan soortgelijke antibiotica, waardoor het makkelijk vervangen kan worden door een ander antibioticum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden