Battle om de beste dancemoves in De Melkweg

Dancebattles zijn niet alleen op tv populair. Danser Gregory 'Shaggy' Albertzoon (32) uit Zuidoost presenteert op 1 april Encore Dance Battle 2017 in De Melkweg.

door: Rasit Elibol
Gregory Shaggy Albertzoon is de host van Encore Dance Battle in De Melkweg Beeld Encore Dance Battle
Gregory Shaggy Albertzoon is de host van Encore Dance Battle in De MelkwegBeeld Encore Dance Battle

Albertzoon: "Encore Dance Battle 2017 is een mooi evenement om te laten zien dat battlen in Amsterdam spinglevend is." Tijdens Encore Dance Battle kunnen winnaars in totaal 500 euro verdelen. Ook mogen de winnaars optreden tijdens het Encore Festival in de zomer.

Natuurlijk begon het ook bij Shaggy, zoals de bij- en dansnaam van Albertzoon luidt, met de moonwalk, de bekende dansmove van Michael Jackson. "Ik was een jaar of vier toen ik dat zag en na ging doen. Veel kinderen deden dat in die tijd."

Dans bleef aanwezig in het leven van Albertzoon, vooral voor de lol. "In de Surinaamse cultuur speelt dans een belangrijke rol, dus als er op een feestje muziek was, stond ik altijd wel te swingen. Ook in Zuidoost, waar ik ben opgegroeid, werd veel gedanst."

Op straat
Toen hij een jaar of 18 was en het freestylen en battlen op zijn pad kwam, ging hij ook thuis oefenen. Eerst wat breakdancen voor de spiegel, maar al snel kreeg hij les van een vriend. "In die tijd had je in bijna elke club wel een hoekje waar dansers elkaar uitdaagden om te laten zien wie beter was. Omdat je niet wilde afgaan, bleef je oefenen en oefenen, ook op straat."

Albertzoon bleek talent te hebben, trainde in Amsterdan en Los Angeles en werd aangenomen op een dansopleiding. Naast dansen, choreografie en lesgeven, begon hij na zijn studie met het organiseren van dansevenementen in Zuidoost. Zo is hij verantwoordelijk voor de productie en programmering van #Bijlmerbattle en de dansprogrammering van Kwakoe. "Zuidoost is rauw, wat battlen net wat extra's geeft. Daarnaast woont er heel veel talent dat niet veel podium krijgt. Dat wil ik ze bieden."

Maandelijks
De laatste jaren heeft de battlescene een omslag gemaakt en worden in Amsterdam maandelijks grote evenementen georganiseerd. Zo was er op 12 maart Break a Leg in De Meervaart, dat Albertzoon presenteerde, waar meer dan 250 dansers met elkaar battleden.

"Dat is geen uitzondering, zoveel dansers. Het begint met kinderen en gaat door tot alle leeftijden. Het is mooi om te zien dat dancebattles nu worden gefaciliteerd; er zijn buurthuizen en dansscholen met speciale freestylelessen en dansers kunnen zo vaak trainen als ze willen. In onze tijd moesten we dat of op straat doen, of in de club. Ook staan steeds vaker dansers van verschillende stijlen tegenover elkaar: een moderne danser en een hiphopper, een breakdancer tegen een popper. Een mooie ontwikkeling."

Encore Dance Battle, zaterdagavond 1 april, De Melkweg, €15

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden