Plus

Battle of the Sexes

Battle of the Sexes blikt terug op een tenniswedstrijd in 1973 tussen Billie Jean King en Bobby Riggs, die wilde bewijzen dat vrouwentennis weinig voorstelde. Filmmakers Valerie Faris en Jonathan Dayton brengen het ernstige en actuele onderwerp met humor en ironie.

null Beeld The Battle of the Sexes
Beeld The Battle of the Sexes

Met een tv-ster in het Witte Huis behoeft het geen betoog dat de scheidslijn tussen politiek en showbizz of ernst en amusement in de Verenigde Staten flinterdun kan zijn.

Battle of the Sexes illustreert dat met een terugblik op een tenniswedstrijd die in 1973 in de stampvolle Astrodome in Houston werd gehouden. Negentig miljoen mensen zagen de 'strijd tussen de seksen', zoals de wedstrijd werd aangeduid, op de televisie. Het was een absurd spektakel, dat meer om entertainment en borrelpraat dan om sport leek te draaien.

Fooi
Initiatiefnemer, uitdager en voormalig wereldkampioen Bobby Riggs was 55 jaar oud en nam het op tegen de 29-jarige topspeelster Billie Jean King. Riggs wilde bewijzen dat vrouwentennis weinig voorstelde en had het bestuur van de Amerikaanse tennisbond aan zijn kant.

King lag overhoop met de sportorganisatie, omdat het prijzengeld voor dames bij toernooien weinig meer dan een fooi was in vergelijking met de aanzienlijke beloning voor mannen.

Het maakte haar tot een feministisch boegbeeld en het maakt de film hoogst actueel in een week waarin de KNVB wordt aangesproken op het inkomensverschil bij het mannen- en vrouwenvoetbal.

Humor en ironie
De ernst en actualiteit van het onderliggende thema is filmmakers Valerie Faris en Jonathan Dayton (Little Miss Sunshine, Ruby Sparks) niet ontgaan, maar ze begrijpen goed dat een boodschap die met humor en ironie wordt gebracht, meer mensen bereikt.

De zelfvoldane Riggs wordt vertolkt door Steve Carell, maar de komiek die zich in het ijzingwekkende Foxcatcher tot begenadigd karakteracteur ontpopte, maakt er geen karikatuur van.

Tegenspeelster Emma Stone pakt ook bijzonder fraai uit, in een rol die veel gelaagder en genuanceerder is dan je op basis van het onderwerp zou verwachten.

Want in de aanloop naar de malle wedstrijd wordt de getrouwde King verliefd op haar kapster en niet zo'n beetje ook. Als ze het stadion betreedt stokt de adem in je keel: hoe loopt dit af?

Battle of the Sexes

Regie Valerie Faris, Jonathan Dayton
Met Emma Stone, Steve Carell, Andrea Riseborough, Sarah Silverman
Te zien in Arena, Cinecenter, City, Filmhallen, The Movies, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden