Bastion wil Royal Tulip overnemen

Het Symphonycomplex aan de Amsterdamse Zuidas, met Golden Tulipvlaggenschip Royal Tulip. Foto Floris lok Beeld
Het Symphonycomplex aan de Amsterdamse Zuidas, met Golden Tulipvlaggenschip Royal Tulip. Foto Floris lok

AMSTERDAM - Bastion Hotelgroep is geïnteresseerd in de hotelprojecten van Golden Tulip. Zo wil Bastion het vrijwel opgeleverde Royal Tulip aan de Zuidas overnemen. Maar er zijn nog zeker vier andere kandidaten voor de wankelende hotelgroep.

Rondom Golden Tulip, dat eergisteren in surseance raakte, is een complete overnamestrijd losgebarsten.

Naast de Apollo Hotelgroep van Willem-Jan van den Dijssel heeft zich een rivaliserende groep oud-Golden-Tulipmanagers gemeld. Ook hebben andere hoteliers, waaronder Bastion en Fletcher interesse getoond.

De onderhandelingen met Apollo Hotelgroep -vernoemd naar het Amsterdamse Apollohotel- en investeerder H2 Equity Partners zijn het verst gevorderd. Golden Tulip onderhandelde al langer met de hotelier, die wordt geleid door Van den Dijssel en Bas Tolmeijer. Apollo bestiert elf hotels in Nederland en België.

Vooral de rol van Van den Dijssel is opvallend. Als topman van de Amsterdamse hotelexploitant Krasnapolsky nam hij Golden Tulip over, waarmee het grootste Nederlandse hotelbedrijf ooit ontstond. Van den Dijssel is ook topman van hotelinvesteerder Pehac, eveneens gevestigd in het Apollohotel.

Nadat Kras door het Spaanse NH Hoteles werd overgenomen, werd Golden Tulip in 2004 verzelfstandigd onder leiding van Hans Kennedie, die de helft van de aandelen in handen kreeg.

Een groep oud-ondergeschikten van Kennedie, onder leiding van voormalig operationeel directeur Kees van Maaswaal heeft nu de aanval geopend. Zij dreigen in België het faillissement van Golden Tulip aan te vragen, omdat het bedrijf de huur niet meer voldoet van een hotelpand dat eigendom is van een bevriende investeerder.

Het faillissement kan volgens Van Maaswaal worden voorkomen als Golden Tulip onder zijn leiding doorstart. Kennedie c.s. moeten dan het veld ruimen.

Volgens de groep is niet de crisis in de hotellerie, maar wanbeleid van de huidige top van Golden Tulip de oorzaak van de problemen. ''Golden Tulip wordt alleen een gezonde onderneming wanneer de zieke onderdelen worden weggesneden en de bovenlaag van het management compleet wordt vervangen,'' aldus Van Maaswaal, die begin vorig jaar boos opstapte bij het bedrijf.

Ook een groot aantal franchisehouders van Golden Tulip wil het bedrijf overnemen. Harry Westers van Westcord, uitbater van drie Amsterdamse Golden Tulips, overlegde daarover gisteren in Delft met een groot aantal franchiseuitbaters. De zeventien eigen hotels van Golden Tulip zouden daarbij failliet gaan. (HERMAN STIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden