Basisschool 't Gouden Ei gaat dicht wegens leerlingentekort

Basisschool 't Gouden Ei in het Oostelijk Havengebied gaat volgend schooljaar dicht. Voor de tweede keer in zes jaar tijd moeten kinderen van school.

Lorianne van Gelder
Basisschool 't Gouden ei op de C. van Eesterenlaan Beeld Google Street View
Basisschool 't Gouden ei op de C. van EesterenlaanBeeld Google Street View

De school, een dependance van de Flevoparkschool, heeft te weinig leerlingen om te kunnen blijven bestaan. Op dit moment zijn dat er 79, maar volgend jaar daalt dat aantal waarschijnlijk tot zestig.

Schoolbestuur Stichting Samen tussen Amstel en IJ (STAIJ) zegt dat de sluiting noodzakelijk is omdat de kwaliteit van het onderwijs niet te behouden is als er zo weinig leerlingen zijn en groepen moeten worden samengevoegd.

Voor de ouders en leerlingen van 't Gouden Ei is de sluiting frustrerend, omdat zij voor de tweede keer in zes jaar tijd met sluiting worden geconfronteerd. In 2011 besloot het schoolbestuur Amos haar basisschool De Rietlanden te sluiten. STAIJ besloot de school een doorstart te bieden onder de naam 't Gouden Ei. De school heeft een positieve beoordeling van de Onderwijsinspectie. Leerlingen worden geholpen met het vinden van een nieuwe school.

Minder kinderen
René Rigter, bestuurder van STAIJ vermoedt dat de krimp van het aantal leerlingen te maken heeft met het feit dat er minder kinderen in het Oostelijk Havengebied wonen. Volgens cijfers van statistiekbureau OIS valt dat echter mee. Het percentage kinderen in het gebied daalde tussen 2005 en 2015 van 24 naar 22 procent. Wel zijn er nog vier andere basisscholen in de buurt.

Schoolbesturen hebben andere cijfers: de vijf scholen in het Oostelijk Havengebied noteerden tweehonderd minder leerlingen dan een jaar eerder, laat Rigter weten. "Ik denk dat mensen in deze goede markt hun huis op Java-eiland en Knsm-eiland verkopen en er komen niet meteen gezinnen voor terug."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden