Basisschool Olympus op IJburg sluit: 'Geen garantie kwaliteit'

Basisschool Olympus op IJburg is vanaf volgend schooljaar gesloten. Directeur Mario Wormhoudt kan de kwaliteit van het onderwijs niet meer garanderen.

Jorien van der Keijl
De basisschool Olympus op IJburg Beeld Google Streetview
De basisschool Olympus op IJburgBeeld Google Streetview

De school kampt al enige jaren met een teruglopend aantal leerlingen. Voor aankomend schooljaar zijn pas drie kleuters voor groep 1 aangemeld. Dat zou samen met groep 2 een kleuterklasje betekenen van vijf leerlingen.

Voor het bestuur de keuze om over te gaan tot sluiting van de school. "Kleuters leren van elkaar. Met zo weinig leerlingen kan je de kwaliteit niet meer garanderen," erkent Wormhoudt. "Het is leuk voor de kleuters om af en toe met een klein groepje samen op de gang te kunnen werken, maar daarna moeten ze terug kunnen naar een grotere klas."

Berusting
Het besluit komt ook bij de ouders hard binnen. Die kregen het besluit donderdag op een informatieavond medegedeeld. Volgens Wormhoudt reageerden de meeste emotioneel en geschrokken, maar was er ook berusting vanwege het toekomstperspectief.

Een kans op een omslag is erg klein. De Olympus is niet de enige school op IJburg die kampt met een dalend aantal leerlingen. De school heeft geprobeerd met campagnes de populariteit te vergroten. "Maar als er geen kinderen zijn, dan zijn er geen kinderen," stelt Wormhoudt over de efficiëntie hiervan.

Voor de kleuters die al samen in een klas zitten wordt gekeken naar een gezamenlijke basisschool. Aan alle 139 leerlingen biedt de school begeleiding aan bij de schoolwissel. "Wie geholpen wil worden, helpen we. Als ouders het zelf willen regelen, respecteren we ook die keuze."

Wormhoudt zegt geëmotioneerd te zijn over het "sombere scenario", maar staat achter het besluit. "Soms moet je eerlijk zijn naar jezelf, naar de ouders voor het beste voor de kinderen."

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden