Basisschool in West zoekt nieuwe docent via Facebook

'Help, is er een leraar in de zaal?' luidt de licht wanhopige noodoproep op Facebook van een groep ouders van kinderen uit groep 6 op basisschool de Catamaran in Westerpark. De groep heeft geen vaste leerkracht meer voor de woensdag en de vrijdag, en de school - waar 250 kinderen naartoe gaan - heeft moeite een nieuwe te vinden. Daarop is een groep kritische ouders mee gaan zoeken.

De Catamaran.Beeld Google Streetview

'Mijn dochter zit zonder leraar, en de school kan niemand vinden. Nu mogen wij ouders zelf iemand aandragen,' schrijft een moeder op Facebook. Op sociale media circuleert de vacature voor een parttime leerkracht die 'bevlogen en charismatisch' is en 'een uitdaging niet uit de weg gaat'.

Het is opmerkelijk dat een school met ouders een leerkracht zoekt, vooral omdat het de verantwoordelijkheid is van het schoolbestuur - in het geval van de Catamaran is dat Amos. Maar de nood is hoog. Stella Meijboom, directeur van de Catamaran, vindt het niet zo gek dat ouders betrokken zijn. 'We hebben een clubje zeer actieve ouders. Ik heb de vacature voor hen geschreven, omdat ik het wel een goed idee vond. Anno 2016 kun je best leerkrachten vinden via sociale media.'

Tekort
Het blijkt nog niet zo makkelijk te zijn een nieuwe leerkracht te vinden. De komende jaren stijgt het aantal vacatures in het onderwijs sterk, onder meer door een grote groep leerkrachten die met pensioen gaat en minder aanmeldingen voor de Pabo (vanaf 2020 is ruim acht procent van de vacatures in het Amsterdamse onderwijs onvervuld, volgens het UWV).

Toch lieten Amsterdamse schoolbesturen onlangs weten geen problemen te verwachten. De ervaring van Meijboom is anders. Sommige vacatures blijven maanden onvervuld. Op dit moment staat er een invalleerkracht voor de klas op de Catamaran, en daarover is Meijboom tevreden, maar de ouders willen liever een vaste juf of meester.

Op de vacature zijn vooralsnog geen reacties gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden