Basisschool Het Mozaïek sluit, met dank aan blanke ouders

Ondanks de vele bakfietsen (oftewel witte ouders) in de buurt kon de Mozaïek niet genoeg leerlingen vinden. Foto ANP/Robert Vos Beeld
Ondanks de vele bakfietsen (oftewel witte ouders) in de buurt kon de Mozaïek niet genoeg leerlingen vinden. Foto ANP/Robert Vos

AMSTERDAM - Blanke ouders willen hun kinderen niet naar een zwarte school sturen. Dat is volgens bestuur en directie van basisschool Het Mozaïek in de Pijp de reden dat de deuren volgend schooljaar moeten sluiten.

''Het bakfietsverkeer is hier omvangrijk,'' zegt bestuurder Jan Kerkhof van de Amsterdamse oecumenische scholengroep, Amos, de exploitant. De bevolkingssamenstelling in de wijk veranderde. Er waren minder migranten en meer witte inwoners. Die kiezen voor de dalton- of de montessorischool.

Scholen in Amsterdam moeten minstens 193 kinderen hebben. Als het minder zijn, stopt het ministerie de geldstroom. Eigenlijk zit Het Mozaïek al jaren onder die drempel, maar door de school formeel een dependance van een andere school te maken, kon het bestaan gerekt worden. Er zitten nu 63 kinderen op de school, vorig jaar waren het er nog 118.

Er is volgens Kerkhof en directeur Annelies Genot alles aan gedaan om nieuwe leerlingen te vinden. Er werd een stichting voor opgericht en een 'scholentocht' georganiseerd, zodat ouders de scholen konden zien. Maar tegen het sentiment van 'ons soort mensen' valt niet op te boksen, zegt Kerkhof. Zo werd Het Mozaïek honderd procent zwart.

Ook het convenant dat de gemeente sloot met de schoolbesturen om scholen meer te mengen, heeft niet gewerkt. ''Het zou niet over zwart/wit moeten gaan, maar om kansarm en kansrijk,'' zegt Kerkhof. Maar daarvoor is het nu te laat.

Het Mozaïek grenst aan RK basisschool De Avonturijn, en die kampt volgens Kerkhof ook met teruglopende leerlingaantallen.

Een paar jaar geleden kwam de school in het nieuws doordat leerlingen een portret van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, bij zich droegen. Een leerling maakte een surprise van de Twin Towers waar een vliegtuig in vloog. Landelijke media-aandacht en bezoek van politici was het gevolg. De ophef was volgens Kerkhof 'overdreven'. ''Er kwam zelfs een meldpunt radicalisering voor scholen. Maar dat is een stille dood gestorven.'' Toch heeft het incident witte ouders misschien wel afgeschrikt. ''Die gaan googelen,'' zegt Genot.

De school kreeg onlangs het predikaat 'zeer zwak' van de Inspectie van het Onderwijs. Er zijn veel leerlingen met grote problemen thuis en de school heeft volgens de inspectie 'wellicht te veel de taak op zich genomen deze sociale problematiek op te lossen'. Het onderwijs werd 'enigszins uit het oog verloren'. Ook werd veel tijd besteed aan het werven van nieuwe leerlingen.

De beslissing de school te sluiten, was al genomen voor de inspectie haar conclusies trok, zegt Kerkhof. Alleen had de school nog een jaar langer kunnen voortbestaan als er dit jaar meer dan honderd kinderen op hadden gezeten.

Er wordt nu met naburige scholen gesproken over het overnemen van leerlingen. Als het goed is, gaat groep 7 volgend jaar in haar geheel over naar De Avonturijn. De leraren, van wie sommige er al tientallen jaren werken, kunnen op andere scholen van Amos een baan vinden. (ADDIE SCHUTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden