Basisscholen tegen strenge eisen

Foto ANP

AMSTERDAM - De schoolbesturen in Amsterdam leggen zich niet zo maar neer bij de hogere eisen die het nieuwe college wil stellen. Ze willen hun eigen criteria opstellen.

In het programakkoord van PvdA, GroenLinks en VVD worden de normen die voormalig wethouder Lodewijk Asscher vorig jaar introduceerde nog eens herhaald. Zo moeten scholen een gemiddelde Cito-score van 534 halen en moet een kwart naar havo of vwo gaan.

Maar de schoolbesturen zagen niets in deze zogeheten Asscher-norm en zien er nog steeds niet in. Ze houden zich vast aan een bijzin in het akkoord, waarin staat dat er in overleg met de schoolbesturen een andere norm voor de kwaliteit komt. Die gaan uit van wat leerlingen op de middelbare school moeten weten en redeneren vandaar uit terug naar de eisen die voor de basisschool moeten gelden.

Voor René Peeters, voorzitter van het Breed Overleg primair onderwijs Amsterdam, bestaat de Asschernorm niet meer. Volgens hem is die van tafel gegaan na overleg met toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma. Asscher heeft steeds volgehouden dat zijn norm gehandhaafd blijft en dat als er andere eisen komen die minstens zo streng zouden moeten zijn.

Er is een wezenlijk verschil van inzicht. Asscher eist dat alle scholen bepaalde prestaties halen, ongeacht de herkomst en achtergrond van de leerlingen. De schoolbesturen vinden dat daar wel rekening mee gehouden moet worden.

Peeters zegt dat de scholen, in overleg met de gemeente, al heel ver zijn met het opstellen van hun eigen criteria. Hoogleraar Jaap Dronkers is sterk voorstander van de Asscher-norm en zegt dat het ook mogelijk is dergelijke eisen te halen. ''Als schoolbesturen zeggen dat het niet kan, hoe verklaren ze dan het sommige scholen wel lukt?'' Voor sommige scholen zou het betekenen dat basisvaardigheden meer getraind moeten worden.

Hij vergelijkt de opstelling van Asscher zelfs met het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Ook dat was een lokale opstand tegen het centraal gezag. ''Dit is een klassieke Nederlandse truc die Asscher heeft geprobeerd.'' Maar hij vreest dat de besturen uiteindelijk de sterkste positie in deze strijd zullen hebben. ''Het onderwijs is overgeleverd aan de schoolbesturen. Het middenveld is heel sterk.'' (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden