Basisscholen op 11 mei open, meeste andere maatregelen met drie weken verlengd

Tafels staan 1,5 meter uit elkaar in een klaslokaal van een basisschool in Rotterdam.Beeld ANP

Alle basisscholen in Nederland gaan 11 mei weer open. Dat bevestigen bronnen rond het kabinet. Ook worden de regels om te sporten voor kinderen en jongeren versoepeld. Alle overige maatregelen, zoals het sluiten van cafés en restaurants, worden verlengd tot minimaal dinsdag 19 mei.

Het besluit is genomen op advies van het Outbreak Management Team (OMT). Dat heeft aangegeven dat het risico voor de volksgezondheid ‘beheersbaar’ is als de kinderopvang, de basisschool, de buitenschoolse opvang en het speciaal onderwijs na de meivakantie weer opengaan.

Dat zal niet in één keer gebeuren. De komende weken gaat het kabinet in overleg met de scholen om te kijken hoe de basisscholen het best weer open kunnen. Zo wordt er aan gedacht om klassen op te delen zodat er kleinere groepen ontstaan.

Maar voor heel veel meer versoepelingen vindt het OMT het nog te vroeg. Het kabinet volgt de medici daarin. Het risico dat de epidemie weer oplaait is nog te groot. Daarom moet iedereen ook na 28 april voorlopig nog zo veel mogelijk thuis werken en blijven restaurants, pretparken, cafés en musea nog dicht.

Festivals verboden 

Daarnaast zal het kabinet dinsdag aankondigen dat evenementen waar een vergunning voor nodig is, zoals festivals en braderieën, de hele zomer niet kunnen worden gehouden. Nu zijn die nog verboden tot 1 juni, maar de sector krijgt nu meer duidelijkheid: dit jaar geen festivals. Ook sportwedstrijden met publiek vallen onder de vergunningplicht.

Dinsdagavond om 19.00 uur geeft premier Mark Rutte samen met RIVM-directeur Jaap van Dissel een toelichting op het besluit.

Het OMT heeft ook geadviseerd om de regels voor jongeren die willen sporten te versoepelen. Kinderen tot 12 jaar zouden weer in groepsverband met elkaar het sportveld op kunnen. Jongeren tussen de 12 en 18 zouden ook weer naar de sportclub mogen om te trainen, mits ze daarbij anderhalve meter afstand van elkaar houden. Voor volwassenen zouden volgens het OMT de huidige regels nog even van kracht moeten blijven.

Het kabinet had vooraf al gewaarschuwd dat Nederlanders niet te hoge verwachtingen moesten hebben van het besluit dat dinsdag wordt genomen. De corona-epidemie ligt nog een te groot beslag op de ziekenhuizen. Het virus is nog lang niet onder controle.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden