Basisscholen Amsterdam presteren stuk beter

De kwaliteit van het Amsterdamse onderwijs ging de afgelopen jaren vooruit. © anp Beeld
De kwaliteit van het Amsterdamse onderwijs ging de afgelopen jaren vooruit. © anp

AMSTERDAM - Amsterdamse basisscholen zijn het afgelopen jaar beter gaan presteren. Dat blijkt uit de cijfers die scholen en gemeente vandaag bekend maken.

De kwaliteit van het Amsterdamse onderwijs ging de afgelopen jaren vooruit, zo blijkt uit de resultaten. Het aantal scholen dat van de inspectie het predicaat zwak of zeer zwak kreeg, is gedaald van 33 in maart 2009 naar 23 nu. Onderwijswethouder Lodewijk Asscher hanteert een strengere norm: maximaal twintig procent van de leerlingen kan niet meedoen aan de Cito-toets, een kwart van de leerlingen gaat naar havo of vwo en de gemiddelde Cito-score ligt op het niveau dat nodig is om naar vmbo-t te kunnen.

Van de 197 scholen voldoen nu 87 aan alle drie de eisen, één meer dan vorig jaar; 65 scholen voldoen nu aan twee van de drie eisen, dat waren er 52. Het aantal scholen dat aan geen van de drie eisen voldoet, is van 27 naar 17 geslonken. Iets meer dan de helft, 51 procent, van de Amsterdamse leerlingen gaat naar havo of vwo. De gemeente biedt scholen hulp aan bij het verbeteren van de kwaliteit. Onderwijsexperts kunnen leerkrachten, directeuren en hun besturen concrete tips en adviezen geven, voor directeuren zijn speciale lesprogramma's.

Het is voor het eerst dat het merendeel van de schoolbesturen hun gegevens in een gezamenlijk rapport openbaar maakt. In die Spiegel Primair Onderwijs staan naast resultaten van Cito- en anderen toetsen bijvoorbeeld ook hoeveel kinderen naar het speciaal onderwijs werden verwezen, hoeveel leerlingen op een school geld voor extra zorg krijgen en hoeveel leerlingen laag opgeleide ouders hebben.

Dat scholen publiekelijk verantwoording over hun resultaten afleggen, is tamelijk revolutionair. Vorig jaar ontstond fikse ruzie tussen de schoolbesturen en Asscher toen de wethouder de resultaten van scholen tegen hun zin openbaar maakte en zijn eigen norm oplegde. De scholen eisten in een brief aan minister Ronald Plasterk van Onderwijs dat hij de wethouder zou terugfluiten.

Inmiddels is de ruzie beslecht en werken schoolbesturen en gemeente samen aan nieuwe normen die nog beter laten zien wat scholen met hun leerlingen bereiken. (MARIEKE MONDEN)

Vandaag in de krant: Scholen langs de meetlat
De Amsterdamse basisscholen presenteren vandaag hun resultaten. Herbert de Bruijne is voorzitter van het overleg van schoolbesturen en legt uit waarom scholen dat dit jaar voor het eerst samen doen. INTERVIEW

Download de Spiegel Primair Onderwijs Amsterdam 2009-2010
Download de Cito uitslagen in het Amsterdamse Basisonderwijs 2009 - 2010
Zie ook de website van de Onderwijsconsumentorganisatie Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden