PlusTen slotte

Bas Engels (1987-2018) was een nachtvlinder vol creatieve ideeën

Bas Engels, geestelijk vader van onder meer het legendarische feest Shoeless, zag altijd de kracht in mensen. 'Ook al wisten mensen zelf niet dat ze iets konden: hij zag het wel.'

Josien Wolthuizen
Bas Engels Beeld Marchien Bel
Bas EngelsBeeld Marchien Bel

''Het ideale feest is op je blote voeten," zei Bas Engels ooit. Die uitspraak betekende het begin van feestconcept Shoeless, eerst als klein vriendenfeestje in de kelder van een theezaak op de Admiraal de Ruijterweg.

Rood tapijt op de vloer, onbekend talent achter de draaitafels, vrienden achter de bar en in de garderobe, schoenen uit en dansen maar.

Het groeide uit tot een succesvol feestconcept, altijd in mum van tijd uitverkocht. In 2016 besloten Engels en zijn compagnon Kim Kuijpers na 9 jaar en 26 edities de stekker eruit te trekken. Je moet immers stoppen op je hoogtepunt.

Alter Ego, het andere feest waar Engels de geestelijk vader van is, begon in 2007 als zijn verjaardagsfeest. Hij huurde een zaal in Pand 14 in Zuidoost, onder ravers toen bekend als 'De Doorhaalchinees'.

Iedereen moest ter plekke een alter ego kiezen uit de voorraad kostuums. Net als Shoeless groeide Alter Ego uit tot een icoon in het Amsterdamse nachtleven. De editie van 1 april in Radion was met 1200 kaarten uitverkocht.

Opvallend smaakvol
Elektronische muziek zat diep in Engels' dna verweven. Hij werd geboren in een gekraakte villa in Aerdenhout en groeide op in een woongemeenschap met twaalf mensen.

In de kelder had zijn vader, een echte muziekfreak, een opnamestudio voor elektronische muziek. Op zijn aanraden kocht Engels zijn eerste Quadversterker en twee Magnatspeakers.

De geboren zakenman met een idealistische kant was een neo­hippie. Hij ging altijd opvallend smaakvol gekleed en was gek op confetti, maar een clown was hij allerminst.

Kuijpers: "Hij zat met de grootste bedrijven om tafel om dingen voor elkaar te krijgen. Een uur voor zijn overlijden had ik hem nog aan de telefoon om hem advies te vragen over een begroting."

Duncan Stutterheim ontdekte de combinatie van creativiteit en zakelijk instinct in Engels. Ze leerden elkaar kennen op afterparty's bij de creatieve ondernemer thuis, waar Engels altijd een gangmaker was.

Stutterheim: "Hij was een nachtvlinder met creatieve ideeën. Hij ging vaak tegen me in, bijvoorbeeld als hij vond dat ID&T te commercieel was. Dat durfden er niet veel."

Toen Stutterheim na de verkoop van ID&T invulling zocht voor het vrijgekomen bedrijfspand aan de Rhoneweg bedacht hij samen met Engels broedplaats Nachtlab.

Een soort businessclub waar kleine creatieve bedrijven met elkaar in contact komen en opdrachten kunnen uitwisselen. Engels belde allerlei vrienden en bekenden uit de sector en had het pand binnen de kortste keren vol.

"Zijn grootste kracht was dat hij altijd de kracht in mensen zag," zegt vriendin en mede-creator Nanna Lodewijkx. "Hij had een soort sensor. Ook al wisten mensen zelf niet dat ze iets konden: hij zag het wel."

Rustiger aan
Engels was van plan de komende maanden iets rustiger aan te doen. Hij had zijn motor klaargemaakt om dit weekend naar Portugal te rijden, waar hij zich een paar maanden bij vrienden in de natuur wilde terugtrekken. Afgelopen dinsdag reed hij met diezelfde motor op een file op de A10 en overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Zijn uitvaart is zondag in, hoe symbolisch, de kerk van Ruigoord, de plek waar ook de laatste editie van 'zijn' Shoeless was.

Engels is 31 jaar geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden