Bart van U. krijgt tbs voor doden Els Borst en zus

Bart van U. is veroordeeld tot tbs voor het doden van oud-minister Els Borst (februari 2014) en zijn zus Loïs (januari 2015). Beide vrouwen werden met tientallen messteken om het leven gebracht. Volgens de rechters is Van U. niet toerekeningsvatbaar voor de misdrijven vanwege zijn geestelijke stoornis.

ANP
Rechtbanktekening van Bart van U. en zijn advocaat Mr. Noëlle Pieterse Beeld ANP
Rechtbanktekening van Bart van U. en zijn advocaat Mr. Noëlle PieterseBeeld ANP

Van U. heeft beide misdrijven bekend. Volgens deskundigen is hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Van U. vermoordde Borst (81), oud-minister van Volksgezondheid, naar eigen zeggen vanwege een goddelijke opdracht om degene die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid te doden.

De commissie-Hoekstra deed eerder onderzoek naar wat er allemaal is misgegaan rond Bart van U., waardoor hij niet werd opgepakt voordat hij Borst doodstak. Daarin werd geconcludeerd dat er grote fouten zijn gemaakt door politie, Openbaar Ministerie en de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Volgens de rechters heeft Van U. in beide gevallen gehandeld in een plotselinge opwelling. Daarom is sprake van doodslag.

Ontoerekeningsvatbaar
De rechtbank wijkt met de conclusie dat Van U. volledig ontoerekeningsvatbaar is, af van de conclusie van de deskundigen van het Pieter Baan Centrum. Die onderzochten de geestelijke conditie van de veroordeelde. "Door zijn ziekte lijkt Van U. in een parallelle wereld te leven," concluderen de rechters. "In die andere wereld heeft hij zijn eigen zus en mevrouw Borst om het leven gebracht. Toen was sprake van een massale doorwerking van zijn ziektebeeld."

De rechters vinden Van U. 'psychisch ernstig ziek en daardoor extreem gevaarlijk.' De rechtbank schat in dat hij jarenlang behandeld moet worden.

Advocaat is tevreden
Het Openbaar Ministerie had naast tbs nog acht jaar cel geëist. De aanklagers vonden dat de misdrijven Van U. wel gedeeltelijk konden worden aangerekend.

Van U.'s advocate Noëlle Pieterse zegt dat haar cliënt het vonnis nu nog niet echt kan bevatten. Zelf is ze wel tevreden met het resultaat. Ze had namelijk gepleit om Van U. alleen tbs op te leggen.

'Forse domper'
De familie van Bart van U. spreekt van een 'forse domper', nu Van U. niet de cel in hoeft voor het doodsteken van oud-minister Els Borst en zijn zus Loïs.

De familie van Van U. hoopt dat het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat. Met enkel tbs ontkomt Bart van U. aan 'zijn verdiende straf,' vinden de nabestaanden. Ze wensen ook de familie Borst sterkte.

De familie van Els Borst heeft vrede met het vonnis, reageert hun advocaat Maarten de Klerk. "Het zou mooi zijn als de zaak hiermee afgesloten kan worden. De familie wenst de familie van Loïs heel veel sterkte toe.'"

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden