PlusTen Slotte

Bart Nieuwenhuijs (1949-2017) was een visuele duizendpoot

Zijn werk voor tijdschriften en later in de reclamewereld bracht uiteenlopende onderwerpen voor zijn lens. Op 26 juni overleed Bart Nieuwenhuijs in Amsterdam aan kanker.

Bart NieuwenhuijsBeeld Koos Breukel

"'Fotograferen is uitdrukking geven aan de vreugde van het zien.' Deze woorden van mijn vader Joop Swart moesten van Bart de rode draad worden in mijn speech op zijn crematie," zegt Muk Swart, vriendin en 'bijna-zus' van Nieuwenhuijs. "Zijn hersenen werden gestuurd door zijn ogen."

Nieuwenhuijs was een visuele duizendpoot. Fotografie was nadrukkelijk aanwezig in zijn Amsterdamse opvoeding. Zijn vader Henk Nieuwenhuijs vereeuwigde de wederopbouw.

Diens beste vriend Joop Swart, oprichter van tijdschrift Avenue, nam Bart onder zijn vleugels in de wereld van de tijdschriftfotografie. "Bart en Joop vonden elkaar in avonden vol gin-tonics, formidabele intuïtie en hun passionele liefde voor fotografie," aldus Muk Swart.

Vriendschap
Zijn werk voor tijdschriften en later in de reclamewereld bracht uiteenlopende onderwerpen voor zijn lens: rabarber en sardine, Limburg en
Korea, Daphne Deckers en Johan Cruijff. In 2013 stelde FOAM zijn werk tentoon in Framed in Print - 40 jaar Nederlandse Tijdschrift Fotografie. Ook zat Nieuwenhuijs jaren in het bestuur van World Press Photo.

Kim Nieuwenhuis zat als kind vaak voor de camera van haar vader. "Even met Bob de Beer op de foto voor de Bijenkorf, of op een Gazellefiets zitten met nepsproeten op mijn snoet. Mijn moeder moest mij regelmatig uit de studio halen omdat ik eigenlijk op school moest zijn."

"C'est la vie, tierelierelie was zijn lijfspreuk," zegt art director Hans van Blommestein. Het leven loopt zoals het loopt. Van Blommestein leerde Nieuwenhuijs in 1965 kennen op de kunstnijverheidsschool, de latere Rietveldacademie.

Hier vormde zich een levenslange vriendschap. "Bart was behept met een grenzeloos optimisme. Ook toen hij de laatste negen jaar van zijn leven ziek was, haalde hij het optimale uit zijn werk, zijn familie en het leven."

Spetterrend
De vriendschap groeide door professioneel respect. "Bart was een alleskunner. Hij maakte prachtige culinaire foto's, waarbij hij niet een bord met eten fotografeerde, maar een product in de schijnwerpers zette."

Spetterende foto's waren het resultaat, zoals een close-up van een knalrode, sappige aardbei tegen een groene achtergrond. "Maar ik zou hem tekortdoen door te zeggen dat hij in één onderwerp goed was. Zijn kracht zat in veelzeggende beelden componeren op een simpele manier."

Van Blommestein werkte zijn hele loopbaan samen met Nieuwenhuijs. Eerst bij onder andere Avenue en NRC's M Magazine, later aan meerdere boeken over fotografie.

"Ik kon altijd op hem rekenen. Avenue kreeg eens een verhaal binnen over de sluitende mijnen in Zuid-Limburg. Ik belde Bart. Het moest binnen drie dagen af zijn, een erg korte termijn in de bladenwereld. 'Natuurlijk ga ik dat doen!' reageerde hij. Het was midwinter, door de sneeuw reed hij erheen. Hij kwam terug met de meest fantastische foto's."

Amsterdamse bos
Volgens zoon Nik Nieuwenhuijs was Bart de regisseur van zijn eigen leven, dus ook van zijn dood. "Zijn rouwkaart maakte hij zelf 'want dat kun je natuurlijk absoluut niet aan anderen overlaten'."

Bart Nieuwenhuijs overleed op 26 juni in Amsterdam aan kanker. Zijn as krijgt volgende maand een plek bij het planten van een eik in het Amsterdamse bos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden