Plus

Bart deed 130 meldingen van overlast, maar is 'te negatief'

Waar arriveren klachten over overlast in de Bellamybuurt? In een door ambtenaren gemaakt zwart gat, zegt buurtbewoner Bart Nooij. Hij legde er een dossier over aan.

'Wij hebben niets aangetroffen' Beeld Bart Nooij
'Wij hebben niets aangetroffen'Beeld Bart Nooij

'Wij hebben geen vrachtwagen aangetroffen", "Wij hebben geen hinder ondervonden", of "Overlast voornamelijk in de avonduren". Een greep uit de standaard antwoorden van de Dienst Handhaving van stadsdeel West op klachten van burgers.

Sommige bewoners van de Bellamybuurt klaagden de afgelopen twee jaar steen en been over de drukte en overlast rond De Hallen, de voormalige tramremise die zich na een ingrijpende verbouwing heeft ontwikkeld tot een succesvol cultureel centrum. Zij zeggen geen gehoor te vinden bij het stadsdeel met de hip geworden wijk.

Bart Nooij (57), betrokken burger in de wijk Oud-West, nam de proef op de som. Hij registreerde overlast, nam er foto's van, diende klachten in bij stadsdeel West, en bestudeerde negen maanden lang de afhandeling ervan. Dat zette hij in een deze maand gepubliceerde dossier.

Tegenzin
Zijn conclusie is dat de Dienst Handhaving de frustraties, ontevredenheid of boosheid over de overlast met tegenzin opvangt en daar vervolgens niets mee doet. "Uit alles blijkt dat ambtenaren de overlast negeren, bagatelliseren, of niet serieus nemen. Ik kreeg gekopieerde antwoorden met identieke spelfouten."

Nooij deed 130 meldingen van overlast in de openbare ruimte. Alle andere overlast, zoals van lawaai, bleef buiten beschouwing. "Het resultaat was teleurstellend," aldus Nooij. "Ik legde alles op foto's vast, maar de ambtenaren zeggen dat er geen overlast was."

Met een paar voorvallen schetst Nooij de werkwijze van het stadsdeel. "Op een zondag, nadat ik klachten over lukraak op de stoep geparkeerde fietsen had gemeld, zag ik de auto van het stadsdeel voorbij rijden. De handhavers draaiden op de bewuste plek het raampje naar beneden. 's Middags kreeg ik hun antwoord: niets aangetroffen. Dit is tegen beter weten in."

Nog een incident. Op 10 oktober 2015 deed Nooij 'een melding' over foutparkeerders. Vijf dagen later kwam de reactie. De ambtenaar was op 14 oktober op de locatie geweest, maar had niets bijzonders gezien. Nooij: "Hij was te laat. De reactietijden variëren van nul tot 33 dagen."

'Wij hebben geen vrachtwagen aangetroffen' Beeld Bart Nooij
'Wij hebben geen vrachtwagen aangetroffen'Beeld Bart Nooij

Betrokken burgerschap
Nooij is geen onbekende van de gemeente. Als opbouwwerker in stadsdeel Zuid probeert hij Amsterdammers het nut van betrokken burgerschap te laten inzien.

In 2014 hielp hij bewoners in zijn eigen wijk grieven over drukte rond De Hallen bij het stadsdeel onder de aandacht te brengen. Hij verzamelde via flyers honderden opmerkingen over parkeren, onveiligheid, overlast, en zette die in een notitie.

Het stadsdeel kwam in beweging. Bewoners werden aangeraden meldingen te doen. Ook De Hallen had 'melden, melden, melden' geadviseerd. Verder werd een klankbordgroep ingesteld met burgers, ondernemers, ambtenaren en De Hallen. De kritiek werd gekanaliseerd, maar de overlast bleef.

Het werd Nooij te gortig toen Johan Valster, directeur van De Hallen, in een interview zei dat 'de buurt' De Hallen een 8 geeft. Nooij: "Wie geeft die 8? Valster, ambtenaren, de klankbordgroep, of is er een buurtenquête?"

Nooij wordt als querulant ervaren. Het Parool is inmiddels in het bezit van een interne e-mailwisseling waarin ambtenaren schrijven dat Nooij geen antwoord op zijn vragen krijgt omdat hij 'te negatief' is. Probleem is ook dat Nooij geen zitting in de klankbordgroep wilde nemen, omdat hij zijn handen vrij wil houden voor onafhankelijk actievoeren. Nooij: "Geen hond wil meldingen doen. Goed, dacht ik, dan zal ik de meldingen doen en kijken wat ermee gebeurt."

'De fietsen staan niet hinderlijk' Beeld Bart Nooij
'De fietsen staan niet hinderlijk'Beeld Bart Nooij

Klankbordgroep

John Valster, directeur van De Hallen, zegt dat de klankbordgroep voor tachtig procent bestaat uit buurtbewoners. "Zaken zijn aangepakt, zodat er geen grote vrachtwagens meer in de wijk komen. Veel bewoners zijn het niet eens met Nooijs kritiek."

De fietsen die er staan, zijn volgens hem vooral van de buurtbewoners zelf.
Stadsdeelbestuurder Fenna Ulichki laat weten te werken aan herinrichting van de openbare ruimte rond het plein en dat zij graag met Nooij in gesprek blijft.

'Overlast voornamelijk in de avonduren' Beeld Bart Nooij
'Overlast voornamelijk in de avonduren'Beeld Bart Nooij
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden