Barstensvol ideeën op naar het jaar 2025

In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. De stad zal er dan anders uitzien. Wat willen we? Ondernemers, wetenschappers en studenten in gesprek met ambtenaren.

Amsterdammers en gemeenteambtenaren in gesprek over 750 jaar Amsterdam in de Lutherse kerk. Beeld Jean-Pierre Jans

Een cadeau voor de stad. Een echt groot cadeau. En jij mag het verzinnen. "Een museum," stelt een jonge ondernemer voor. Niet zomaar een museum, legt hij uit, maar een migrantenmuseum. Hij kijkt uitdagend de tafel rond of anderen het wat vinden. Mwah, weinig enthousiasme. "Liever een rafelrand," brengt een ontwerper in. "Zoals de KNSM, maar dan midden in de stad, zodat niet alle creatieven hoeven te verhuizen naar Eindhoven."

Een Eiffeltoren op de Dam. Een herrezen glazen Paleis voor Volksvlijt. Een reuzenwindmolen. Wilde ideeën buitelen over de picknicktafels, waar een stuk of honderd jonge veelbelovende ondernemers, jonge wetenschappers en circa honderd ambtenaren enthousiast zijn aangeschoven voor het 'Amsterdamgesprek.'

Ongegeneerd, ja zelfs onbetamelijk mag er deze avond gebrainstormd worden. Het gaat over de toekomst van Amsterdam. Amsterdam 2025, de stad bestaat dan 750 jaar, en hoe willen we dat onze stad er dan uitziet? Waar willen we onze stad op trakteren? Ook in tijden van economische crisis heeft de stad vergezichten nodig. Juist nu.
Een mooiere plek voor zo'n wilde bezinning dan de mooie Lutherse Kerk op het Spui is nauwelijks denkbaar. De koster bedient de microfoon. Ex-verslaafden van het kookproject 50/50 delen biologische hapjes rond.

Matthias Havenaar (27) zit er opgewekt bij. Hij is via via, zoals dat gaat in het ondernemerswereldje, gevraagd om deel te nemen. Hij is adviseur van startende bedrijven. ("Ik ben natuurlijk hartstikke liberaal.") "Jonge mensen hebben vaak geen idee hoe ze een eigen bedrijf moeten beginnen, Amsterdam zou veel vriendelijker voor starters kunnen zijn."

Daarom stelt hij voor 2025 een leerstoel ondernemerschap aan de UvA voor. En daarnaast ziet hij buurtreferenda wel zitten, zodat je bijvoorbeeld met een stel buurtbewoners kunt besluiten dat je een ondergrondse vuilnisbak wilt hebben. Goed idee toch? Maar aan de overzijde van tafel wordt driftig nee geschud. "Als je een ondergrondse vuilcontainer wilt, ga je toch zeker zelf graven. Je gaat toch niet op de overheid zitten wachten." Het is Jessica Steurz (31), nota bene gemeenteambtenaar, die dit zegt. Zij vindt dat mensen in 2025 veel meer het heft in handen moeten nemen en niet meer afwachtend naar de overheid moeten kijken.

Ook Zef Hemel is intussen aangeschoven, directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening en bijzonder hoogleraar grootstedelijke problematiek. Gistermiddag was tevens zijn inauguratie voor de Wibautleerstoel in de Lutherse Kerk.
Volgens Hemel zal de moderne stad barsten van de ondernemingslust en de creativiteit. Hij is opgetogen over de megabrainstorm: "Ik hoor zoveel goede ideeën, waarom wachten met het uitvoeren ervan tot 2025? Er is altijd een kantelpunt - op een gegeven moment zijn zoveel mensen enthousiast over iets dat het gaat lukken."


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden