Barsten in glazen gevel Chanelwinkel worden niet gerepareerd

De glazen gevel van de Chanelwinkel in de P.C. Hooftstraat in Zuid vertoont scheurtjes. Dat is vanuit esthetisch oogpunt jammer, aldus de ontwerper van de gevel, maar gevaarlijk is het niet.

Bien Borren
De unieke glazen pui vertoont scheurtjes Beeld Ton Damen
De unieke glazen pui vertoont scheurtjesBeeld Ton Damen

Architectenbureau MVRDV, ontwerper van de glazen pui, gaf bij de onthulling van het pand in april 2016 aan iets te hebben willen maken 'dat past bij de P.C. Hooftstraat'. Het werd een gevel met glazen kozijnen, glazen deurklinken, doorzichtig cement en glazen bakstenen.

Het resultaat is imposant, maar het ontwerp vertoont sinds kort scheuren. Het vakblad Bouwwereld ontdekte barsten in de glazen wand.

Rekening houden
Het nieuws heeft woordvoerder Jan Knikker van MVRDV niet verbaasd. "Het is een innovatief ontwerp en nog niet eerder vertoond. Scheuren zijn natuurlijk nooit de bedoeling geweest, maar als je met iets nieuws werkt, houd je rekening met onvolkomenheden."

De glazen stenen zijn gemaakt door glasspecialisten uit Venetië en worden met een speciaal soort lijm, die ook door orthodontisten wordt gebruikt bij het lijmen van kronen, op hun plek gehouden. "Bij het uithardingsproces van die speciale kit zijn scheurtjes ontstaan. Het is niet gevaarlijk voor de pui, enkel vanuit esthetisch oogpunt is het jammer."

Hoge nood
Omdat het geen gevaar kan opleveren, heeft het architectenbureau besloten dat ze met de gebarsten stenen kunnen leven. De stenen zouden weliswaar vervangen kunnen worden, maar dat is een intensief proces. "We kunnen in principe alles eruit halen, maar dat doen we alleen bij hoge nood. De huidige scheurtjes doen niets af aan het functioneren van de gevel."

Inmiddels heeft het architectenbureau in samenwerking met de Technische Universiteit Delft een manier ontwikkeld waarbij de lijm geen sporen zal achterlaten.

Knikker zegt geen contact te hebben gehad met Chanel, de huidige huurder van het pand. "Volgens mij balen ze niet." Chanel was woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden