Plus

Barry Atsma in Britse advocatenserie The Split

Barry Atsma (45) heeft een rol te pakken in de Britse advocatenserie The Split. 'Heerlijk om eens niet die bekende acteur te zijn.'

Hannah Stöve
Barry Atsma speelt advocaat Christie Carmichael. 'Het script maakte me erg aan het lachen en ontroerde me' Beeld mark Johnson/ sister pictures Limit
Barry Atsma speelt advocaat Christie Carmichael. 'Het script maakte me erg aan het lachen en ontroerde me'Beeld mark Johnson/ sister pictures Limit

Atsma speelt Christie Carmichael, partner van een groot in familierecht gespecialiseerd advocatenkantoor, dat voornamelijk voogdijzaken en echtscheidingen voor Britse hotshots regelt. Toch is het geen typische advocatenserie. De hoofdpersonages zijn weliswaar werkzaam in die branche, maar Christies oude vlam en de familiebanden met een concurrerend kantoor krijgen de meeste aandacht.

In het Verenigd Koninkrijk is de serie al een maand te zien, en kreeg voornamelijk heel positieve kritieken. De recensent van The Guardian deelde zelfs vijf sterren uit en prees het schrijfwerk van Abi Morgan (zij werd ook al geroemd vanwege de film The Iron Lady over oud-premier Margaret Thatcher). Vooral de geloofwaardige dialogen zijn een feest, schrijft de Guardian-recensent: 'Ik voel me een volwassene die naar volwassenen kijkt; een van de zeldzaamste, beste ervaringen die ik als kijker ken.'

"Daar ben ik natuurlijk onwijs blij mee," vertelt Barry Atsma op een zomerse dag in filmmuseum Eye, waar een clubje Nederlandse pers de eerste aflevering te zien kreeg en hem kort mocht spreken. "Maar door de jaren heen heb ik geleerd niet te veel waarde aan recensies te hechten - het is zo relatief."

Auditietape
Toen Atsma het script van The Split las, wilde hij direct auditie doen. "Ik lees heel veel scripts, om te kijken of een rol iets voor mij is. Vaak moet ik me erg concentreren, en me door zo'n script heen worstelen. Maar wat Abi heeft geschreven maakte me zó aan het lachen, en ontroerde me direct. Ik heb meteen mijn agent gebeld en gezegd: híer wil ik in." Uiteraard was hij niet de enige acteur die kans wilde maken op de rol - de concurrentie zou hevig zijn, hoorde hij vooraf.

"Ik heb echt mijn best gedaan op de auditie­tape, die ik thuis met Noortje (Herlaar, zijn vriendin en ook actrice, red.) heb opgenomen. Ik was dolblij dat ik dezelfde avond werd gebeld dat ik de rol had." Atsma speelt overigens geen Brit in The Split, maar gewoon een Nederlander. Dat scheelde weer, qua accent aanleren. "In Duitsland moet ik heel hard werken met een taalcoach, anders flap ik er allemaal rare verbasteringen uit. Engels spreken lukt me beter."

Vijf jaar geleden is Atsma gestopt bij Toneelgroep Amsterdam om zich actief te storten op zijn internationale carrière. Dat is inmiddels gelukt: naast The Split was hij dit voorjaar te zien in de Duitse serie Bad Banks over de internationale bankierswereld, die ook goed werd ontvangen. AvroTros kocht de serie aan en laat hem vanaf juli zien. En daar blijft het de komende tijd niet bij: Atsma is momenteel bezig met de opnames van nóg een grote Duitse en Britse productie.

Enorme budgetten
De verschillen met zijn Nederlandse klussen zijn groot. "De budgetten zijn enorm, waardoor je veel meer tijd hebt. Voor een aflevering van een Nederlandse serie hebben we meestal zo'n zeven opnamedagen; The Split doet daar twintig dagen over. Ook wordt er veel meer tijd besteed aan het maken van de scripts. In Nederland moeten schrijvers vaak binnen een paar maanden al hun scripts afleveren. Daardoor wordt het vaak niet helemaal je van het. Het script van Bad Banks was bijvoorbeeld al een jaar van tevoren helemaal af."

Ander voordeel: hier mag hij een van de bekendste acteurs van het land zijn, in het buitenland kraait niemand naar Barry Atsma. "Dat is superrelaxed. In Nederland hebben regisseurs en castingmensen vaak vooroordelen over mij, maar in Duitsland en Engeland hebben ze geen idee wie ik ben. Ze zien me acteren en zijn enthousiast of niet - ik word ook heel vaak afgewezen. Zo'n frisse start is echt heerlijk."

The Split, vanaf maandag 28/5 om 21.00 uur te zien op BBC First (met Nederlandse onder-titeling).

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden