Review

Barney's version***

null Beeld

Canada loopt uit voor Richler

Regie: Richard J. Lewis
Met: Paul Giamatti, Rosamund Pike, Minnie Driver, Dustin Hoffman,
Scott Speedman

Na een vermoeiende dag bij zijn bedrijf Totally Unnecessary Productions, waar hij een tv-soap over het liefdesleven van een Canadese Mountie produceert, neemt Barney Panofsky plaats aan de toog van zijn stamkroeg Grumpy's.

Rust is hem evenwel niet gegund: een voormalige detective geeft hem een exemplaar van diens schandaalbiografie, waarin Barney's eigen liefdesleven en de moord waarmee hij wegkwam centraal staan. De film die volgt geeft Barney's versie van de feiten weer. Hij is er niet trots op.

Barney's version is gebaseerd op de in 1997 gepubliceerde zwanenzang van de Joods-Canadese schrijver Mordecai Richler. Dat Richlers laatste roman in Canada geliefd is, mag blijken uit de gastrolletjes die David Cronenberg, Atom Egoyan, Ted Kotcheff en Denys Arcand in de film spelen.

De beroemde Canadese filmmakers worden geregisseerd door hun landgenoot Richard J. Lewis, die als filmmaker minder prestige geniet, maar wel veel succes had als schrijver, regisseur en producent van de tv-serie CSI: crime scene investigation.

Hij is er met scenarioschrijver Michael Konyves niet helemaal in geslaagd om Richlers roman te kraken, maar een uitgekiend acteursensemble stijgt in de wrangkomische scènes tot grote hoogten.

De tot zelfbeklag en destructie neigende Barney is Paul Giamatti dan ook op het lijf geschreven, en het blijkt een gouden greep dat Dustin Hoffman zijn vader vertolkt. Hoogtepunt is hun ongeremde drankzucht tijdens de receptie bij Barney's rampzalige tweede huwelijk, waar hij tot overmaat van ramp smoorverliefd wordt op een van de bruiloftsgasten.

Wanneer Barney's impulsieve misstappen centraal staan werkt dat heel aanstekelijk, en is hij een schavuit om te koesteren.

De film is echter niet alleen een komedie, maar ook een kroniek van drie mislukte huwelijken en verscheidene sterfgevallen, en schiet in de schets van de personages die Barney omringen meer dan eens tekort. Dat wreekt zich vooral bij de motivatie van zijn bruiden: wat ze in hem zien blijft een raadsel.

Daarnaast komen de sentimentele dramatische wendingen in het laatste half uur over als een funeste stijlbreuk.

De minder geslaagde aspecten van de film getuigen van een moeizame worsteling met de roman: alle grote thema's komen aan bod, maar aan de onderbouwing schort het nogal.

Barney's version is dus een gangbare boekverfilming, met alle bezwaren van dien, maar de chemie tussen Giamatti en Hoffman smaakt beslist naar meer. (BART VAN DER PUT)

Website Barney's version

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden