Ruben Koops artikel roze grootBeeld Artur Krynicki

Barmhartig, vastberaden en bij tijd en wijle heldhaftig

PlusRepubliek Amsterdam

Het is grappig te zien hoe weinig moeite het de meeste politici kost om zich aan te passen aan de nieuwe realiteit. Amsterdammers reageren vooralsnog heel voorspelbaar op de uitbraak van Covid-19, zij betonen zich barmhartig, vastberaden en bij tijd en wijle heldhaftig. Maar politici hoor je nu hele bijzondere dingen zeggen, die twee weken geleden onbestaanbaar zouden zijn geweest.

Allereerst Mark Rutte, de eerste liberale premier van Nederland sinds 1918, die in zijn televisie­toespraak de ‘hartverwarmende onderlinge solidariteit’ de hemel in prees. 

“Een tijd om het gezamenlijke belang boven het eigenbelang te stellen,” zei hij. Precies wat je van een premier van alle Nederlanders verwacht, maar hoe kan hij na dit soort teksten ooit nog een geloofwaardige VVD-lijsttrekker worden?

Nog een bewaarexemplaar van GroenLinksleider Jesse Klaver: “Je kunt ook denken aan grenscontroles. Je kunt ook nadenken over de vraag welke mensen wel de grens over moeten en welke niet,” zei hij in het Tweede Kamerdebat over de virus­uitbraak deze week. “Ik zou het kabinet willen oproepen om daar niet te lang mee te wachten, omdat ik bemerk dat we anders achter de feiten aanlopen.”

Hij kon gelukkig zelf ook lachen om de absurditeit van het moment.

In de Stopera lieten onze lokale volksvertegenwoordigers zich niet onbetuigd. Wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) prees Den Haag uitvoerig vanwege de aanpak van de dreigende economische crisis – voelt u zich wel goed wethouder?

VVD-fractievoorzitter Marianne Poot, nooit vies van een harde botsing met de burgemeester, haalde donderdag Femke Halsema en Forum voor Democratieraadslid Anton van Schijndel uit elkaar toen zij opgingen in een discussie over de voor- en nadelen van een lockdown van de hoofdstad. Of de twee het wilden houden bij de maatregelen waar Amsterdam wel invloed op heeft, zei Poot met een serieus gezicht.

Het mooiste voorbeeld van een politicus die zich van zijn verrassende kant liet zien was ChristenUnieraadslid Don Ceder. Hij maakt zich zorgen om sekswerkers. De vrouwen die in gewone tijden achter de ramen staan komen nu in financiële problemen, omdat ze geen klanten meer mogen ontvangen. Ceder vroeg of de burgemeester hier aandacht voor wilde hebben.

Nog even terug naar Den Haag, waar Geert Wilders de premier verweet dat zijn aanpak van de crisis meer doden dan noodzakelijk veroorzaakt. Het ultieme verwijt, waarna je eigenlijk geen inhoudelijk gesprek meer kunt voeren.

Niets van dat alles in Amsterdam. Hoewel het de afgelopen jaren soms leek of de lokale politiek een voorportaal was geworden van Den Haag als het gaat om publicitaire spelletjes en opportunisme, is de Stopera nu een oase van rust en eensgezindheid.

Een ramp of een crisis haalt doorgaans het beste naar boven in de stad en bij haar bestuurders. Denk aan de moord op Theo van Gogh of de zedenzaak op kinderdagverblijf ’t Hofnarretje. Het is soms verdraaid ingewikkeld om iets kleins te veranderen, maar bij grote calamiteiten kan het stadhuis razendsnel schakelen en maatregelen nemen. Als je ergens een pandemie moet doorstaan, dan liefst in Amsterdam.

Denk hier nog eens aan als de Amsterdamse fracties elkaar en het college over een poosje weer in de haren vliegen. Deze week bewijst: dat is maar een spelletje.

Beeld Paul van der Steen

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in ‘Republiek Amsterdam’ een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden