Barlaeus 'verlost' van gel

AMSTERDAM - Havo en vwo-scholen krijgen geen extra geld meer in de schoot geworpen voor achterstandsleerlingen die ze eigenlijk niet hebben. Ook het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium wordt 'verlost' van zijn extra tonnen.Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Vorig jaar ontstond enige commotie toen bleek dat het tamelijk elitaire Barlaeus 380.000 euro extra kreeg. Rector Marten Elkerbout noemde het een 'ridicule uitkomst' van een nieuwe berekeningswijze om het achterstandsgeld te verdelen. Zijn school zou 53 procent achterstandsleerlingen hebben.

De 'fout' kon worden gemaakt doordat het ministerie van Onderwijs uitsluitend kijkt uit welke postcodegebied de leerlingen komen. Zitten in zo'n wijk veel ouders met lage inkomens, dan krijgt de school automatisch extra geld, ongeacht de vraag of de leerlingen ook echt van die ouders met lage inkomens komen. Op een school als het Barlaeus is dat vaak niet het geval.

Bijsterveldt denkt het probleem grotendeels uit de wereld te helpen door de grens van het aantal 'achterstandsleerlingen' voor havo en vwo-scholen op te trekken van dertig naar respectievelijk vijftig en zestig procent.

Het Instituut voor Toegepaste Sociale Wetenschappen heeft berekend dat vrijwel al het geld met die werkwijze terechtkomt op de plek waarvoor het is bedoeld. Nu gaat het bij één op de tien scholen mis.

Op termijn wil Bijsterveldt per leerlingen gaan kijken naar de achtergrondkenmerken.

Daarvoor heeft zij echter de loon- en uitkeringsgegevens van de ouders nodig. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kan die nu nog niet leveren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden