Plus

Bariatrie MC Slotervaart nu thuis in Hoofddorp

Het MC Slotervaart wordt steeds verder ontmanteld. De bariatrische afdeling - die de maagomleidingen doet - landt in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. Dag en nacht wordt aan deze monsterverhuizing gewerkt.

De afdeling Bariatrie van het failliete MC Slotervaart neemt 1200 operaties per jaar mee. Nog eens 7000 patiënten komen er op controle. Beeld Tammy van Nerum
De afdeling Bariatrie van het failliete MC Slotervaart neemt 1200 operaties per jaar mee. Nog eens 7000 patiënten komen er op controle.Beeld Tammy van Nerum

De hele afdeling Bariatrie, van de baliemedewerkster tot aan de chirurg, vijftig man sterk, verhuist naar het Spaarne Gasthuis. Maar ook de bedden, operatie-apparatuur, weegschalen; de hele inboedel uit MC Slotervaart moet binnenkort zijn plek krijgen in Hoofddorp.

En als alles er eenmaal staat, volgen de patiënten: 1200 operaties per jaar en dan nog eens 7000 patiënten die op controle komen. Dat is, al bij al, een monsterverhuizing en dus niet iets om naar uit te kijken, maar bariatrisch chirurg Sjoerd Bruin beweegt opgetogen door de brede gangen van het ziekenhuis. "Wij zijn ongelooflijk blij dat we naar het Spaarne kunnen."

Dikke streep voor
Hij loopt richting de operatiekamers. Het is nog een beetje zoeken. "Kijk hoe dat licht naar binnen valt." Er was interesse 'van Arnhem tot Den Haag' voor de goedlopende afdeling Bariatrie, maar het Spaarne Gasthuis had bij de chirurgen vanaf het begin een dikke streep voor op de rest.

Het ligt in de regio, om te beginnen. Kwartiertje rijden naar Amsterdam-West, zeggen ze hier optimistisch. Het is een gezond ziekenhuis, financieel en inhoudelijk, met een stevig team aan specialismen - van cardiologen tot maag-lever-darm-artsen - waar je als bariatrisch chirurg wat aan hebt.

Maar ook fysiek klopt het. "Het klinkt misschien gek, maar zoiets als een goede parkeergelegenheid weegt ook mee." En niet onbelangrijk: de afdeling was ook erg welkom bij de zittende medische staf. "Voor ons klopte alles."

Unieke kans
Het Spaarne zocht nog een speerpunt met opleidingsmogelijkheden en haalt met Bariatrie, met steeds meer mensen die een gastric bypass krijgen, een groeidiamant in huis. Collega-chirurg Ronald Vuylsteke zegt dat de specialisten van het Spaarne zich unaniem achter de komst van het Amsterdamse team hebben geschaard. "Voor ons is dit een unieke kans op het gebied van opleiding en onderzoek."

Iedereen blij. Toch was het spannend tot de laatste ochtend, vorige week woensdag, of Bariatrie toestemming zou krijgen van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Die wilde aanvankelijk dat de afdeling zou neerstrijken in het Zaans Medisch Centrum, dat ook wel een speerpunt kan gebruiken.

Maagomleiding ondergaan
Maar het team had een grote voorkeur voor het Spaarne Gasthuis. Na lang praten lukte dat. Sindsdien zijn Bruin en zijn collega's bijna non-stop aan het werk met alle voorbereidingen. Wanneer de afdeling in full swing draait, dat durft hij nog niet te voorspellen.

Natasja Dorfler van de lotgenotengroep Bariatrie is toch opgelucht. Het plotse faillissement van MC Slotervaart eind oktober heeft ook grote onzekerheid gebracht bij patiënten die een maagomleiding hebben gekregen of er nog een moeten ondergaan. "Het was problematisch."

Dorfler kent verhalen van mensen die complicaties hadden na een operatie en aanklopten bij een spoedeisende hulp in Amsterdam, maar werden teruggestuurd naar de huisarts. "De ene keer ging het om iemand die een beknelde darm had, een andere keer iemand die vaak moest braken. En weer een ander had galstenen. Dat is echt heel vervelend, want mensen zijn onzeker na zo'n operatie."

Eind aan alle onzekerheid
Patiënten staan na de operatie onder intensieve controle bij de diëtist en de internist, omdat er risico is op galstenen, nierstenen, vitaminetekort of erger.

Sinds vorige week heeft het Spaarne een extra poli ingericht, waar patiënten terechtkunnen met klachten die niet kunnen wachten. En ook worden patiënten met acute problemen op de spoedeisende hulp in Hoofddorp opgevangen - circa vijf per dag. Dorfler is blij dat er een eind komt aan alle onzekerheid en dat het team bij elkaar blijft. "We wilden ook graag dat alles onder één dak zou blijven, van intake tot nazorg."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden