Plus

Bardot, Callas, Loren: ze kwamen allen naar kasteel De Haar

Tot in de jaren tachtig was het op het Utrechtse kasteel De Haar een komen en gaan van internationale sterren. Filmjournalist René Mioch maakte er een tentoonstelling over.

Brigitte Bardot bij De Haar Beeld Kasteel de Haar
Brigitte Bardot bij De HaarBeeld Kasteel de Haar

Een ouderwets model Gazelle is het, zo'n oerdegelijk, door en door Hollands herenrijwiel. Lang stond de fiets in een schuurtje in Haarzuilens, nu staat hij pontificaal opgesteld in de centrale hal van kasteel De Haar. Ooit leerde Roger Moore er tijdens een logeerpartij op het kasteel, samen met collega-acteur Michael Caine, op fietsen.

"Dat verhaal over Moore en die fiets bleef maar opduiken in gesprekken met dorpsbewoners," zegt René Mioch. "Ik vroeg me af: zou die fiets er nog zijn? En ja hoor, de mensen wisten precies bij wie ik moest zijn."

Roger Moore en Michael Caine waren niet de enige sterren die verbleven op De Haar. In de na-oorlogse jaren was het in Haarzuilens tot pakweg 1985 een komen en gaan van de internationale jetset. Brigitte Bardot, Billy Wilder, Liza Minelli, Maria Callas, Sophia Loren, Joan Collins, Gregory Peck, Gina Lollobrigida: ze waren er allemaal te gast, net als leidende figuren uit de wereld van de politiek en wetenschap. Zelfs de Franse president Georges Pompidou kwam naar Haarzuilens.

René Mioch, toch een groot kenner van het wereldsterrendom, had geen idee van dat deel van de geschiedenis van De Haar. "Voor ik werd gevraagd als curator van deze tentoonstelling was ik hier zelfs nog nooit geweest. Ik wist niet wat ik zag, zo'n enorm kasteel op maar een half uurtje rijden van Amsterdam. Van die sterren die hier kwamen, wist ik al helemaal niets. Dat was indertijd ook nauwelijks bekend. Ze kwamen hier als privépersonen. De bewoners van Haarzuilens waren op de hoogte, daarbuiten niemand."

Rijksmuseum
Het was lang voor de mobiele telefoon waarop iedereen foto's kan maken, het was ook lang voor de sociale media waarop je zulke foto's met de rest van de wereld kunt delen. Op De Haar was de jetset onder elkaar. René Mioch denkt dat ook Simon van Collem, de man die hem op de Nederlandse televisie voorging als filmjournalist, geen idee had wie er allemaal op het kasteel kwamen. "Ik denk dat zelfs Henk van der Meijden er niet van wist.

René Mioch denkt dat zelfs Henk van der Meijden niet wist van de beroemde bezoekers van De Haar Beeld Tammy van Nerum
René Mioch denkt dat zelfs Henk van der Meijden niet wist van de beroemde bezoekers van De HaarBeeld Tammy van Nerum

Kasteel De Haar verrees tussen 1892 en 1912 op de restanten van een middeleeuws kasteel. Baron Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar kon zich de nieuwbouw veroorloven doordat hij was getrouwd met de Franse Hélène de Rothschild, telg uit het schatrijke bankiers­geslacht. De architect van het nieuwe kasteel in neogotische stijl was Pierre Cuypers, de man van het Centraal Station en het Rijksmuseum. Het telde wel 200 kamers en was voorzien van - voor die tijd revolutionair - centrale verwarming.

Downton Abbey, maar dan echt
Omdat de baron ook in Frankrijk en de Verenigde Staten paleizen bezat, verbleef hij niet vaak op De Haar, eigenlijk alleen in de septembermaand. Die traditie werd na de oorlog voortgezet door zijn zoon Egmont en kleinzoon Thierry. Het waren vooral die twee die van De Haar een toevluchtsoord voor jetsetters maakten. Foto's laat staan filmpjes bestaan daar helaas nauwelijks van, we moeten het doen met de verhalen. In een door Mioch gemaakte en bij de tentoonstelling vertoonde film worden ze verteld door onder meer de baronessen Vanessa en Alexandra, dochters van baron Thierry.

Kinderen waren ze nog toen ze op De Haar aan het diner zaten met internationale grootheden. En ze zaten vol kattenkwaad. Lachend vertellen ze in de film dat bij een broodgevecht tijdens een zoveelste banket een stukje brood in het decolleté van Sophia Loren belandde. Roger Moore werd er knettergek van dat een van de zussen hem maar bleef verzoeken 'My name is Bond, James Bond' te zeggen. Gregory Peck was als een lieve, zorgzame oom.

Tegenwoordig is alleen het zogeheten châtelet, een kleiner gebouw naast het echte kasteel, nog eigendom van de familie. Daar verblijven ook de zussen nog weleens. Wie zich verbaast over de rijkdom uit de tijd dat De Haar werd bezocht door al die sterren, bevindt zich in het gezelschap van barones Alexandra. "Het was hier Downton Abbey maal tien," zegt ze in de film.

Films & Sterren, Kasteel De Haar, t/m oktober.

De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan het kasteel als locatie voor Nederlandse speelfilms. www.kasteeldehaar.nl

Brigitte Bardot in De Haar Beeld Kasteel de Haar
Brigitte Bardot in De HaarBeeld Kasteel de Haar
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden