Barbecueverbod in Vondelpark gaat door

Het grillen van worstjes en burgers in het Vondelpark kan worden opgeborgen in het laatje met nostalgische herinneringen. Vanaf 1 maart geldt een algeheel barbecueverbod in het park.

Tom Kieft
Vanaf 1 maart mag niet meer gebarbecued worden in het Vondelpark. Beeld anp
Vanaf 1 maart mag niet meer gebarbecued worden in het Vondelpark.Beeld anp

Het verbod hing al langer in de lucht. De afgelopen jaren werd barbecuen in het park door het stadsdeelbestuur al vaker ter discussie gesteld. Er werden plekken aangewezen waar wel gebarbecued mocht worden en waar niet.

Afgelopen jaar mocht in het park nog op slechts twee aangewezen plekken worden gebarbecued. Woensdag is door het stadsdeel het besluit genomen om barbecuen in het park te verbieden. In november gaf een meerderheid van het stadsdeelbestuur te kennen voor een verbod te zijn.

No-goarea
De bestuurscommissie Zuid had tot woensdag om zich te bedenken. Dat is niet gebeurd en zo is het Vondelpark vanaf 1 maart is een no-goarea geworden voor smeulende kolen.

De drijvende kracht achter het verbod is de VVD. De overlast die omwonenden ervaren van de rook en de extra kosten die het barbecuen geeft - wegwerpbarbecues zorgden voor gaten en zwartgeblakerde stukken op de grasmat - gaven de doorslag voor het verbod.

Visitekaartjes
'We geven jaarlijks veel geld uit aan het opruimen van vuilnis en het herstellen van schade die ontstaat door het barbecuën,' schrijft stadsdeelbestuurder Paul Slettenhaar (VVD). 'Dat is geld dat we in Zuid beter kunnen gebruiken. Het Vondelpark is een van de visitiekaartjes van Amsterdam. Rommel, stank en rookoverlast horen daar niet bij.'

Met steun van PvdA, CDA en de Ouderenpartij kregen de liberalen voldoende draagvlak om het verbod goed te keuren. In januari wordt het voorstel behandeld door het algemeen bestuur van de gemeenteraad.

In het Sarphatipark in Zuid gold al een algeheel barbecueverbod.

Paroolcolumnist James Worthy was al bang voor dit verbod. Lees hier zijn column: Laten we in de zomer van 2017 met z'n allen bbq'en in het Vondelpark

Elke middag gratis het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden