Barbecue straks nergens in Zuid meer welkom

Het stadsdeel Zuid wil definitief van de barbecue af. Het dagelijks bestuur stelt voor om ook het laatste toevluchtsoord van de grillmeisters in Zuid, het Martin Luther Kingpark, op slot te doen voor de BBQ.

Patrick Meershoek
null Beeld ANP
Beeld ANP

Ook voor een groot aantal groenstroken in het stadsdeel zal het verbod gaan gelden. Het betreft onder meer de oevers van Amstel en Amstel­kanaal en de groenstroken bij de Apollolaan, het Museumplein en het Olympisch Stadion.

Het Martin Luther Kingpark was het enige park in Zuid waar de barbecue nog werd toegelaten. In 2017 werd een verbod van kracht in het Vondelpark. In de andere parken in het stadsdeel was dat al eerder ­gebeurd.

Stank en herrie
Het stadsdeelbestuur stelt nu vast dat ook in het MLK-park gebruikers en omwonenden te lijden hebben ­onder stank, herrie en andere vormen van overlast. Het advies aan barbecue­fanaten is om elders in de stad een plek te zoeken.

Het verbod in het Vondelpark heeft goed uitgepakt, schrijft het dagelijks bestuur aan de stadsdeelcommissie. Sinds de invoering zijn er nauwelijks incidenten geweest in het park. Gebruikers en bewoners zijn tevreden met de maatregel.

Het stadsdeel wil het barbecue­verbod opnemen in de algemene plaatselijke verordening. Tot nog toe werd er gehandhaafd op basis van het parkenreglement, maar de APV maakt het eenvoudiger om op te treden ­tegen overtreders van het verbod.

Stadsdeel Zuid is het eerste dat de barbecue helemaal in de ban doet. Ook in andere stadsdelen zijn afge­lopen jaren verbodsgebieden aangewezen, maar daar zijn ook parken en recreatiegebieden geschikt gemaakt voor de hobbykoks.

Lees ook: In deze parken mag je je barbecue wél aansteken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden