Barbara Baarsma wil het vertrouwen in banken terugwinnen

UvA-hoogleraar economie en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad Barbara Baarsma is vanaf 1 januari directeur van de Amsterdamse Rabobank. Ze wil het vertrouwen in de banken terugwinnen.

Bart van Zoelen
Barbara Baarsma was sinds 2,5 jaar directeur kennisontwikkeling van de Rabobank. Die functie legt ze neer. Beeld Rabobank
Barbara Baarsma was sinds 2,5 jaar directeur kennisontwikkeling van de Rabobank. Die functie legt ze neer.Beeld Rabobank

Dat banken er in de samenleving slecht opstaan sinds de financiële crisis, noemt ze als drijfveer voor deze ongebruikelijke stap. Baarsma noemt het vertrouwen dat banken genieten 'ongezond laag'. "Daardoor kunnen ze hun rol binnen de economie minder krachtig vervullen."

"Banken zijn dienstbaar aan de economie. Geen overdreven risico's nemen en uitleggen welke investeringen we niet willen doen, maar ook welke risico's we wél willen dragen. Omdat we zo maatschappelijke transities kunnen ondersteunen, op het gebied van energie of innovatie bijvoorbeeld. Dat moeten we goed uitleggen. Dat mag geen black box zijn."

'Toegepaste economie'
Een lokale bank leiden is hoe dan ook iets heel anders dan economische ontwikkelingen duiden in tv-programma's - iets wat Baarsma nu met regelmaat doet. "Maar ik ben altijd al van de toegepaste economie geweest. Ik heb ook een bedrijf geleid, SEO Economisch Onderzoek, met alle praktische beslommeringen die daarbij horen."

Bij de Rabobankvestigingen in de regio rond Amsterdam moet Baarsma leidinggeven aan de reorganisatie die de bank doormaakt, 'Bankieren 3.0'.

De tot drie jaar geleden volledig autonome bankfilialen met een eigen bankvergunning zijn verdeeld in 14 regio's, waarvan de metropoolregio Amsterdam er één is. In elk van die 14 regio's wordt een regionaal samenwerkende bank opgezet met gespecialiseerde teams die de lokale banken in de regio ondersteunen.

Comfortzone
Dat de lokale banken in de regio nauwer gaan samenwerken, heeft volgens Baarsma ook het voordeel dat de stad en de regio rond Amsterdam meer als één geheel worden bekeken.

"Steden zijn heel dynamisch, Amsterdam zeker ook. Maar het is heel belangrijk dat een band blijft bestaan tussen de steden en het gebied daaromheen." Steden vervreemden soms pijnlijk van hun achterland en dat vertaalt zich electoraal in ressentiment. "Kijk naar de brexit, kijk naar de overwinning van Trump."

Juist de Rabobank is daar bij uitstek geschikt voor, vindt Baarsma, door het verleden als coöperatieve bank. "De Rabobank is van oudsher al de verbindende factor in de regio." Baarsma blijft aan als hoogleraar en als lid van de Sociaal-Economische Raad, de SER.

Uit comfortzone
Wel legt ze haar werk als directeur kennisontwikkeling van de Rabobank neer. Ze ontkent dat het directeurschap in Amsterdam een opstapje kan zijn naar de Rabobanktop, de groepsdirectie in Utrecht, die alle lokale Rabobank overkoepelt. "Dat is totaal niet aan de orde."

Al na tweeënhalf jaar was ze zelf ook toe aan een nieuwe functie bij de bank. "Als ik te lang in mijn comfortzone blijf hangen, vind ik het niet meer uitdagend genoeg," zegt Baarsma.

Ze is ervan overtuigd dat het voor iedereen goed is om zo nu en dan een overstap te maken en nieuwe vaardigheden op te doen. "Ik spreek me vaak uit voor een leven lang leren, dan moet ik zelf ook het goede voorbeeld geven."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden