Schuim

Barbaarse mening: risotto wil hip worden, maar blíjft pap

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Pop-up Peroni Risotteria.

De overburen aan de krappe tafel. Susam Pang (BySam): 'Alsof ik op een bruiloft ben.' Met Jean-Paul Schaddé Van Dooren (City Guys) Beeld Hans van der Beek

Risotto maakt een hoop los bij de mensen, heb ik de laatste dagen gemerkt. Ik ga namelijk naar een vijfgangen­risottodiner en dan gooi ik vooraf graag een balletje op.

Als je niet onmiddellijk lyrisch bent over risotto, ben je duidelijk een culinaire barbaar. Ik heb een man, die ik verder zeer serieus neem, horen zeggen: "Ik heb mijn eigen risottorecept."

Korte stilte. "Met venkel."

Dat 'met venkel' kwam eruit met een toon waarmee ik weer andere mannen heb horen vertellen dat ze inderdaad zeer zwaar zijn geschapen. Een intieme bekentenis, maar wel een hele fijne. En dat allemaal over een voorgerecht op rijstbasis.

Zelf vind ik risotto vooral een papje. Niet per se niet lekker, maar boven alles toch vooral een papje. Venkel of niet.

Maar goed, er zijn dus in Italië twee broers die een Michelinster hebben gekregen voor hun rijstpapje en die komen deze avond naar Amsterdam om te koken.
Ik behoor weer eens tot de gelukkigen.

Bij binnenkomst krijg ik een Peroni, Italiaans bier en ingrediënt in de risotto en cocktails vanavond.

De broers zijn druk in de keuken. Jaap Suhre, namens Peroni: "We hebben contact proberen te maken, maar ze gaan er helemaal in op."

Ik vraag wat nou toch de lol is van risotto. Collega Remco van der Meer: "Ik snap wat je zegt, maar heb je het zelf wel eens gemaakt? Dan weet je wat het is."

Hij legt uit. Heel klein laagje bouillon, roeren, vooral niet weglopen, en blijven roeren. "Het is topsport. Vandaar ook die draaiende beweging in ons artwork."

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

Ik kijk naar een raam. Daar zit het artwork. Blauwe, draaiende bewegingen inderdaad.

We gaan aan tafel. De dj stopt even voor twee jongens op een synthesizer. Risotto wil erg graag hip worden, zo veel is duidelijk.

Vrouwen komen langs met nieuw bier. Hun jurk heeft een print met draaiende bewegingen.

Michelinsterrenchef Christian Costardi introduceert de eerste gang, met tonijn en wijn. Hij adviseert een lepel. Ik eet 'diversamente tonnato,' met een lepel.

Ja, nee, dit snap ik. Heerlijk! Weinig rijst ook, tussen de tonijn.

Een tijdje later krijgen we een nieuwe lepel. In de tussentijd ben ik erachter gekomen dat het vorige gerecht helemaal geen risotto was.

Deze wel: 'carnacoli burro e salvia e limonsterrene'. Komen die synthesizers weer.

Ik open mijn hart en eet.

Mild gekookte rijst. Met citroen.

Daarna nog eentje met boter, bier en kaas, in een conservenblik ditmaal. Dat is dan weer wel heel Instagrammable.

Maar toch. Mild gekookte rijst in fondue.

Daarna komt een gerecht met kalf. Noem mij maar een barbaar.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Pop-up Peroni Risotteria
Waar Hangar, Aambeeldstraat
Wie Christian en Manuel Costardi, Remco van der Meer, Jaap Suhre, Susam Pang, Ashkan Mortezapour, Vivian Secrève
Wanneer dinsdag 9 oktober, 18.00 tot 22.30 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans probeerde het echt

Broers en chefs Christian en Manuel Costardi, die in Italië een Michelinster bij elkaar kookten met hun risotto Beeld Hans van der Beek
Remco van der Meer en Jaap Suhre van biermerk Peroni. 'Het is topsport' Beeld Hans van der Beek
Andere overburen. Michel Klerks ('Bemiddelaar in food') en vlogger, influencer en presentatrice Marlieke Koks: 'Jouw favoriete restaurant is vast Loetje' Beeld Hans van der Beek
Feestorganisator Evert-Jan Heijmans (First day of spring) en muzikanten Jelle Imbos en Josef van Galen (Pin Up Club). 'We hebben voor elke gang een andere soundscape' Beeld Hans van der Beek
Ashkan Mortezapour (Dishtales): 'Heb jij geen Instagrammaccount!? Wat is dan je identiteit!?' Met Leone Vriese (Vice) en Vivian Secrève (The Daily Dutchy). Beeld Hans van der Beek

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden