Barazani's opnieuw in geldnood

Een kapitaal pand op de Damrak wordt gedwongen geveild. Foto ANP Beeld
Een kapitaal pand op de Damrak wordt gedwongen geveild. Foto ANP

AMSTERDAM - De omstreden zakenman Asaf Barazani is opnieuw in grote financiële problemen geraakt, hoewel hij anderhalf jaar geleden nog veertien van zijn panden aan het Damrak voor veertig miljoen euro verkocht aan de NV Stadsgoed.

Nadat er in 2008 en 2009 in Tel Aviv door criminelen op Barazani en zijn broer Admon Barzilai al meerdere bomaanslagen waren gepleegd, kan Barazani nu zijn betalingsverplichtingen aan de Mizrahi Tefahot Bank niet meer nakomen.

Barazani sloot in 2007 met zijn beleggingsmaatschappij Sharon Real Estate bv een hypotheek tot zo'n dertien miljoen euro af bij de Israëlische bank. Bij die lening gaf Barazani het kapitale, dubbele pand Damrak 42-43 in onderpand, waarin het door de Barazani's gerunde Delta Hotel is gevestigd.

Over die hypothecaire lening heeft Barazani echter al tijden geen rente en aflossing meer betaald. De Mizrahi Tefahot Bank heeft op 6 januari om die reden beslag gelegd bij de zakenman, en op verzoek van de bank zal het pand Damrak 42-43 op 31 januari op de Amsterdamse huizenveiling executoriaal worden verkocht.

Voor het vastgoed bestaat volgens kenners grote belangstelling, maar vast staat al wel dat NV Stadsgoed, dochter van woningcorporatie Stadgenoot, niet mee gaat bieden op de veiling; zoals alle corporaties kampt Stadsgoed met geldgebrek.

Asaf Barazani, zijn broer Admon Barzilai en tientallen Israëlische familieleden vormden lange tijd de 'koosjere maffia' op het Damrak. Barazani had al het vastgoed op zijn naam staan, Barzilai zorgde ervoor dat er in al die panden hotels en restaurants werden geëxploiteerd. Begin 2008, nadat justitie de Barazani's ook al op de korrel had genomen, liet de gemeente de familieclan weten dat de exploitatievergunningen werden ingetrokken op grond van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob). Er was groot gevaar, vond de gemeente, dat de Barazani's die vergunningen zouden gebruiken voor het witwassen van crimineel geld. (BART MIDDELBURG)

Lees verder in Het Parool: Miljoenenpand met luchtje
De Barazani's en de Barzilais, zeggen ingewijden, vechten elkaar binnen Sharon Real Estate de tent uit, met als gevolg dat aan de bank al een tijd geen cent meer wordt afgedragen en die bank nu niets anders meer rest dan beslaglegging en verkoop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden