Barak levert 'halve partij' uit

Barak (foto) ontkent dat hij om eigen gewin Netanyahu aan een parlementaire meerderheid wil helpen. Foto EPA/Jonathan Näckstrand Beeld
Barak (foto) ontkent dat hij om eigen gewin Netanyahu aan een parlementaire meerderheid wil helpen. Foto EPA/Jonathan Näckstrand

JERUZALEM - De Israëlische Arbeiderspartij is gisteravond op een tumultueuze vergadering in meerderheid akkoord gegaan met de deelname van de partij aan de aanstaande rechtse regering onder Likoedleider Benjamin Netanyahu.

Maar het is zeer de vraag of die regering een lang leven beschoren zal zijn. Zeven van de dertien parlementariërs van de Arbeiderspartij achten zich niet gebonden aan het akkoord dat partijleider Ehoed Barak met 'Bibi' Netanyahu heeft gesloten. In kringen van de Likoed wordt daarom gezegd dat 'Bibi zijn partij in de uitverkoop heeft gedaan voor de steun van de halve Arbeiderspartij'.

De tegenstanders van het akkoord in de Arbeiderspartij menen dat Barak vooral uit is op het behoud van zijn eigen positie als minister van Defensie. Zij voeren aan dat een coalitie met de rechtse Likoed, de ultrarechtse Yisrael Beiteinoe en de ultraorthodoxe Shas 'een schande' is voor de Arbeiderspartij.

Barak ontkent dat hij om eigen gewin Netanyahu aan een parlementaire meerderheid wil helpen. ''Ik ben niemands vijgenblad,'' zei hij in het centraal comité van zijn partij, dat uiteindelijk met 680 tegen 507 stemmen instemde met de koers van de leider.

In theorie kan Netanyahu nu bogen op een meerderheid van 66 zetels in de Knesset, op een totaal van 120. Indien de zeven dissidenten van de Arbeiderspartij hun steun aan zijn regering onthouden, is hij weinig opgeschoten tegen een hoge prijs.

Om Barak binnenboord te krijgen, heeft de aanstaande premier aan de Arbeiderspartij, ondanks haar relatief geringe omvang, behalve Defensie ook de posten Industrie en Handel, Landbouw, Sociale Zaken en Minderheden moeten afstaan.

Barak betoogde gisteren in het centraal comité dat de Arbeiderspartij de plicht heeft tot de regering-Netanyahu toe te treden 'om tegenwicht te bieden aan de rechtse en ultrarechtse krachten in het nieuwe kabinet'. Hij heeft van Netanyahu de verzekering gekregen dat de nieuwe regering alle reeds gesloten akkoorden met de Palestijnen zal respecteren, en verder zal werken aan het vredesproces.

De vraag is wat die belofte waard is. Likoed is mordicus tegen de Akkoorden van Oslo, die de vorming van een onafhankelijke Palestijnse staat behelzen. Yisrael Beiteinoe steunt de kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en de nederzettingenpolitiek. Hooguit is de leider van die partij, Avigdor Lieberman, de toekomstige minister van Buitenlandse Zaken, bereid kleine stukken Israëlisch grensgebied te ruilen, waar nu overwegend Israëlische Arabieren wonen.

Hoe Likoed tegen de zaken aankijkt, blijkt uit de uitatingen van Yuli-Yoel Edelstein, lid van de Knesset voor die partij. ''Natuurlijk zullen er discussies ontstaan binnen de regering over het vredesproces met de Palestijnen, en waarschijnlijk ook over andere onderwerpen. Maar die zullen niet leiden tot de val van de regering. Want in de praktijk zal blijken dat niemand gelooft dat er een akkoord bereikt kan worden met de huidige Palestijnse leiders, althans niet in de nabije toemkomst.''

Opvallend was ook de reactie van de Amerikaanse president Barack Obama. ''Vrede zal onder Netanyahu minder gemakkelijk te bereiken zijn, maar blijft even noodzakelijk.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden