Barack Obama is toch echt een Amerikaan

WASHINGTON - Amerikaanse aanhangers van complottheorieen weten het zeker: Barack Obama is geen Amerikaans staatsburger en heeft dus niet het recht president te zijn. 'Birthers' heten de leden van de pressiegroep die het Witte Huis op de zenuwen begint te werken.

Obama's woordvoerder Robert Gibbs: ''Ik kan deze mensen verzekeren dat de president in Honolulu, Hawaï, is geboren, de vijftigste staat van dit geweldige land. Hij is Amerikaans staatsburger.''

Waarop Gibbs de vertegenwoordigers van de media aanspoorde zich aan belangrijker zaken te wijden, ook al is het ook in Washington komkommertijd. De kwestie kwam even aan de orde tijdens de verkiezingscampagne, maar is nu weer helemaal terug.

Volgens de birthers is Amerika's eerste Afrikaans-Amerikaanse president geboren in Kenia, het land van zijn vader. De grondwet schrijft voor dat een staatshoofd moet zijn geboren op het grondgebied van de Verenigde Staten. Dus, beweren de birthers, heeft Obama de boel bedonderd en moet hij aftreden.

De president heeft enkele maanden geleden al zijn geboortecertificaat gepubliceerd om de geruchten de kop in te drukken. Uit het document blijkt dat Obama in Honolulu werd geboren om 19.24 uur op 4 augustus 1961.

De organisatie FactCheck.org meldde na bestudering dat het een authentiek document betrof. De checkers wezen ook op de geboorteaankondiging die Obama's vader en Amerikaanse moeder, beiden overleden, plaatsten in een krant op Honolulu. Dinsdag nog bezwoer dr. Chiyome Fukino, de directeur van de gezondheidsdienst op Hawaï, dat de latere president wel degelijk op Amerikaans grondgebied ter wereld was gekomen.

Maar aanhangers van de complottheorie laten zich niet zo gemakkelijk overtuigen. Onder hen de journalist Lou Dobbs van CNN en Michael Reagan, de zoon van de vroegere president. Dobbs zei dat wat hem betreft de 'onzekerheid over Obama's recht op het Witte Huis niet is afgenomen'.

Ook Republikeinse politici doen mee. Een tiental van hen wil een wetsvoorstel indienen dat Amerikaanse politici verplicht hun geboortebewijs te tonen zodra ze zich kandidaat stellen voor het presidentschap. Een van de ondertekenaars, John Campbell, gunt Barack Obama het voordeel van de twijfel. ''Voor zover ik weet is hij een Amerikaan.''

Campbell gebruikte dezelfde formulering als Hillary Clinton over haar rivaal Obama tijdens de Democratische primaries: ''Voor zover ik weet, is hij geen moslim.'' Een Republikeins lid van het Huis van A

Afgevaardigden werd vorige week door partijgenoten in Delaware uitgejoeld toen hij een vrouw toebeet: ''Barack Obama is een Amerikaan!'' Ze had gesproken over de noodzaak 'ons land te heroveren' nu de VS niet worden geregeerd 'door een echte Amerikaan'.

Liz Cheney, de dochter van de vroegere vice-president, constateerde dat 'veel Amerikanen zich slecht op hun gemak voelen met deze president'. Obama zou bovendien 'aarzelen zijn land in het buitenland te verdedigen'. Niet alle Amerikanen hebben zich verzoend met een zwarte president. (HET PAROOL)

Obama's woordvoerder Robert Gibbs: ''Ik kan deze mensen verzekeren dat de president in Honolulu, Hawaï, is geboren, de vijftigste staat van dit geweldige land. Hij is Amerikaans staatsburger.'' Foto EPA Beeld
Obama's woordvoerder Robert Gibbs: ''Ik kan deze mensen verzekeren dat de president in Honolulu, Hawaï, is geboren, de vijftigste staat van dit geweldige land. Hij is Amerikaans staatsburger.'' Foto EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden