Baptisten terug naar de basis

Martin Luther preekt in de RAI op het Europees Baptistencongres, zondag 16 augustus 1964 - entree voor Amsterdammers 75 cent. Foto Paroolarchief Beeld
Martin Luther preekt in de RAI op het Europees Baptistencongres, zondag 16 augustus 1964 - entree voor Amsterdammers 75 cent. Foto Paroolarchief

AMSTERDAM - Ze komen uit Chili, Rusland, Jordanië, Bulgarije, Zweden, Engeland, Tsjechië en natuurlijk Nederland, de meer dan duizend baptisten die vandaag, morgen en overmorgen in de RAI het vierhonderdjarig bestaan van hun gemeenschap vieren.

Dat doen ze met onder meer workshops, diensten, muziek, lezingen en bijbelstudies. Slapen doen ze op campings, in hotels en bij gastgezinnen.

De RAI neemt een gedenkwaardige plaats in in de historie van de baptisten. Hier stond op zondag 16 augustus 1964 Martin Luther King op het podium, als speciale gast van het Europese Baptistencongres. King zou, hadden de organisatoren laten weten, preken 'indien hij beschikbaar was'. Dat hij tijdens het congres in de gevangenis zou zitten was een mogelijkheid waarmee de organisatie rekening moest houden. In de voorgaande jaren was hij in Amerika immers al vijftien keer achter de tralies gezet.

Maar King kwam, al verliep de ontvangst op Schiphol enigszins merkwaardig. Van een ontvangstcomité ontbrak elk spoor. Het ene deel van de baptistendelegatie die hem zou ophalen, was de weg kwijtgeraakt tussen Amsterdam en Schiphol en dominee Boeschoten (een van de mannen die de komst van King hadden voorbereid) en zijn echtgenote stonden met autopech.

Een kwartier nadat King in de VIP-room had plaatsgenomen was er dan toch, eindelijk, de ontmoeting. 's Avonds werd hij, aldus het geschiedenisprogramma Andere Tijden, getrakteerd op een diner met bloemkool met zacht-zure saus. De volgende ochtend, tien uur exact, stond hij op het spreekgestoelte. De rijen voor de RAI waren lang. Amsterdam had er wel 75 centen voor over om de vermaarde dominee live te zien.

Dat de vierhonderdste verjaardag in Amsterdam wordt gevierd, ligt voor de hand. Het was een Amsterdamse bakkerij in de Bakkerstraat waar in 1609 het baptisme werd geboren. Al kort na 1600 kwamen daar Engelse geloofsvluchtelingen samen om te bidden en de bijbel te bestuderen. Het liefst had de Unie van Baptisten Gemeenten in Nederland op die plek dit jaar een fraaie plaquette geplaatst. ''Helaas is dat niet gelukt,'' zegt Albrecht Boerrigter van de Unie. ''Eerst gingen we naar het stadsdeel Centrum, daar verwezen ze ons naar de centrale stad, die stuurde ons weer terug.'' Wel is men morgenmiddag om half vier in de straat aanwezig met een gedenkteken en een fotograaf. Boerrigter: ''De plaquette heeft de vorm van een ANWB-bord. Als het ooit nog lukt kan hij dus zo opgehangen worden.''

Of King de geboorteplaats van het baptisme tijdens zijn 24-uurs bliksembezoek heeft bezocht, vertelt de geschiedenis niet. Wel wist zijn secretaris Andrew Young hem te verleiden tot een wandeling over De Wallen. King vond dat eerst geen goed idee, vertelde Young aan Andere Tijden. ''Maar ik vond dat je moet zien waar je over praat,'' aldus de secretaris. ''Bovendien weet niemand hier wie je bent, voegde ik er nog aan toe.'' De dominee stemde in, om na nog geen twee passen op de Wallen te horen: ''Hé, hebben we daar niet onze broeder King?'' (CORRIE VERKERK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden